2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milliárdokat kérhet Athén a világháborús német pusztítások miatt

2013. április 11. 08:58

Meglepő lenne, ha az athéni politikai vezetés valóban beváltaná korábbi "fenyegetését", és megpróbálná azt a több milliárd eurót behajtani Németországtól, amit háborús jóvátétel címen követel a második világháborús pusztítások miatt. Erre azonban nem sok esély mutatkozik.

Egy, a görög Pénzügyminisztérium számára készült, a napokban kiszivárogtatott titkos jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Németország több milliárd euróval „tartozik” Görögországnak a második világháborúban elkövetett pusztítások miatt. Az összeg elég lenne ahhoz, hogy a recesszióba süllyedt dél-európai ország megoldja pénzügyi gondjait, azonban úgy tűnik, Athén nem akar ujjat húzni Berlinnel, amely az uniós mentőcsomaggal elérte, hogy az ország a felszínen maradt, s nem omlott össze.

A görög To Vima napilap vasárnapi száma kevésbé volt ennyire körültekintő. A lap Amivel Németország tartozik című cikke felsorolja, mit kérhet Görögország Németországtól a világháborús pusztítások jogcímén; a 80 oldalas, „szupertitkos” jelentésen egyébként a pénzügyi tárca által felkért szakértők egész hada hónapokon át dolgozott.

Nos, úgy tűnik, a hétpecsétes titokként őrzött dokumentum immáron mindenki számára elérhető. Ebben a jogi szakértők azt fejtegetik, hogy „Görögország soha nem kapott kompenzációt a világháború alatt kikényszerített hadikölcsön, vagy az elszenvedett károk miatt”. Az egyik szakértő, Panagiotisz Karakuszisz tájékoztatása szerint munkatársai összesen 190 ezer oldalnyi levéltári forrást, jogi szöveget, bírósági végzést és szerződést tekintettek át.

A To Vima ugyan pontos számokat nem közölt, de a korábbi becslések szerint Athén 108 milliárd eurót kérhetne az infrastruktúrában okozott károk és további 54 milliárd eurót az 1942 és 1944 között a náci Németországnak folyósított hadikölcsönök miatt. A 162 milliárd Görögország éves GDP-jének 80 százaléka, elemzők szerint már ennek mértéke miatt sem valószínű, hogy Athén ismét felmelegítené a politikailag kényes ügyet. A jelentés jelenleg Dimitrisz Avramopulosz külügyminiszter és Antonisz Szamarasz kormányfő asztalán hever, így a legfelső politikai vezetésen múlik, hogy mihez kezd vele.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár