2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két hajó is lehet az antiküthéra-i hullámsírban

2013. január 8. 16:08

A híres antiküthéra-i római hajóroncs hihetetlenül nagy lehetett, ám néhány szakértő szerint nem egy, hanem kettő elsüllyedt hajó fekszik a görög sziget melletti hullámsírban.

„Akárhogyan is nézzük, ez egy érdekes feltételezés” – közölte Brendan Foley oceanográfus az Amerikai Régészeti Intézet év eleji ülésén. Az antiküthérai roncs leginkább arról nevezetes, hogy az elmúlt évszázadban tömegével hoztak elő a belsejéből régészeti leleteket. Felfedezésére 1902-ben került sor, amikor szivacshalászok rábukkantak a nem mindennapi római leletre, amely elsősorban az i. e. 150-100-ra datálható, a Nap, a Hold és a bolygók mozgását előre jelző „ókori számítógépről”, az antiküthérai szerkezetről lehet ismert.

A roncs egy meredek szikla szélén fekszik, ahol a víz már túl mély a hagyományos búvárfelszereléseknek, a tenger alatti domborzati felszín pedig a távolról működtetett tengeralattjárók bevetését teszi szinte teljesen lehetetlenné – mondta el Foley. 1978-ban a mélytengeri régészettel foglakozó Jacques Cousteau néhány napot töltött a roncs helyszínén, ahol több apró leletet hoztak felszínre; többek között ekkor sikerült megtudni, hogy a hajó valószínűleg Kis-Ázsiából érkezett, s i. e. 70-60 között süllyedt el.

1978 óta senki nem járt a tengerfenéken. Több évnyi tárgyalás után aztán Brendan Foley tengeri régésznek sikerült megállapodnia a görög hatóságokkal, hogy a massachusettsi Woods Hole Oceanographic Institution búvárai merüléseket végezzenek a helyszínen. A szakemberek reményei szerint kutatásuk során sikerül megállapítaniuk a hajó eredetét, s újabb darabok kerülnek elő a kétezer éves számológépből.

Az Aggeliki Simossi vezette víz alatti régiségekkel foglalkozó csoport gondosan áttanulmányozta az 1978-as merülési naplókat, tavaly októberben pedig közelebbről is megszemlélték a területet. Foley szerint a roncs és rakománya körülbelül egy 60-szor 35-60 méternyi területen szóródott szét, ami a kutató szerint túl nagy egy ókori hajóhoz képest. Az eddig fellelt leletek elhelyezkedése alapján Foley úgy véli: elképzelhető, hogy két roncsot rejt a tengerfenék, s könnyen lehet, hogy a két hajó ugyanabban a viharban süllyedt el.

A kutatók azonban továbbra is bizonytalanok Costeau 1978-as expedíciójával kapcsolatban, ugyanis nem tudni, hol vetett pontosan horgonyt a kutatócsapat. Abban azonban biztosak, hogy a görög tenger még jó néhány meglepetést és leletet ígér a kutatók számára, akik azt tervezik, hogy jövőre visszatérnek és fémdetektorok segítségével újra átvizsgálják a helyszínt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár