2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra átfésülik a kétezer éves számítógép lelőhelyét

2012. október 5. 17:37

Búvárok térnek vissza Antiküthéra szigetére, amely arról nevezetes, hogy itt találták meg az antiküthérai szerkezetként ismert, több ezer éves antik számológépet. A szakemberek szerint a lelőhely még több kincset rejthet.

Az ókori görögök számológépe, az antiküthérai szerkezet a feltételezések szerint azért készült, hogy a Nap, a Hold és a bolygók mozgását előre jelezze. Az i.e. 150-100-ra datálható „számítógépet” a Küthéra és Kréta között lévő Antiküthéra szigeténél elsüllyedt római hajó kincsei között találták meg szivacshalászok még 1902-ben.

Ez volt egyébként az első alkalom, hogy egy tengeri hajóroncsot régészek tanulmányoztak. A projekt azonban még mindig tart: ebben a hónapban búvárrégészek térnek vissza a helyszínre, hogy még többet megtudjanak a rejtélyes ókori szerkezetről, s talán hogy újabb kincsekkel gazdagodjanak. 1978-ban a mélytengeri régészettel foglakozó Jacques Cousteau néhány napot töltött a roncs helyszínén, ahol több apró leletet hoztak felszínre; többek között ekkor sikerült megtudni, hogy a hajó valószínűleg Kis-Ázsiából érkezett, s i.e. 70-60 között süllyedt el.

Azóta viszont senki nem volt a tengerfenéken. Több év tárgyalás után Brendan Foley tengeri régésznek sikerült megállapodnia a görög hatóságokkal, hogy a massachusettsi Woods Hole Oceanographic Institution búvárai merüléseket végezzenek a helyszínen. A kutatók remélik, hogy a három hétre tervezett projekt során sikerül megállapítaniuk a hajó eredetét, s újabb darabok kerülnek elő a kétezer éves számológépből.

Az antiküthérai szerkezet több mint 30, kézzel készített, bronz fogaskerékből és tárcsából áll, amely előre jelezte a Nap, a Hold, valamint az öt bolygószomszédunk mozgását. A naptár tárcsái mozgathatóak, hogy a napév megfelelő negyedévéhez lehessen igazítani. A fogaskerekek óramutató karokat mozgattak az előlap felett. A 2100 éves szerkezet segítségével jövőbeli vagy múltbéli dátumok megadása után a Vénusz-átvonulást is ki lehetett számolni.

A kutatók szerint a mechanikai csoda valószínűleg Korinthoszban készült, a matematikus és fizikus Archimédész (i.e. 287-212) tervei alapján. Az ókori zseninek köszönhetőek egyébként azon hadi felszerelések megálmodása is, amelyek lehetővé tették a szirakúzai görögöknek, hogy a Szicília földjére lépő római seregeknek közel két évig ellenálljanak. Más elméletek szerint viszont Poszeidóniosz görög sztoikus készíthette az antiküthérái szerkezetet.

A bronzból készült és fatokban elhelyezett szerkezeten több ezer írásjel és egyéb szimbólum található. Az elülső lemezen lévő tárcsa a görög és az egyiptomi naptárt mutatta, a hátul lévők segítségével pedig a Hold mozgásait, s fogyatkozásainak idejét lehetett kiszámítani. A szakemberek mindezt az után tudták meg, hogy CT-vel és röntgensugarral is megvizsgálták az antik számítógépet.

A 2006-ban indult Antikythera Mechanism Research Project kutatói számítógépes tomográf segítségével megállapították, hogy a tenger fenekén megtalált szerkezetdarabok egykor tényleg egy ókori számológép részei lehettek. Mike Edmunds véleménye szerint a találmány elképesztő precizitással működött. Csak egy példát kiemelve: a szerkezet azt is figyelembe vette a bolygómozgások előrejelzésénél, hogy a Hold ellipszispályája miatt néha gyorsabban mozog az égbolton.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár