2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Moctezumát ábrázoló ritka mű egy latin-amerikai aukción

2012. november 19. 11:43 MTI

II. Moctezuma azték uralkodót ábrázoló, ritkaságszámba menő 17. századi festmény jelenti Matta és Botero művei mellett két nagy aukciós ház, a Christie's és a Sotheby's jövő heti latin-amerikai témájú árveréseinek fénypontját.

A gyarmati korból, vélhetően a 17. század utolsó negyedéből származó Moctezuma-portré ismeretlen alkotó műve. A kép leütési árát előzetesen legkevesebb egymillió dollárra taksálják. Az egyetlen hasonló témájú, méretű és korú képet egy olaszországi múzeumban őrzik. Moctezumával a spanyol konkvisztádorok végeztek, alakját mindmáig őrzik a legendák.

A festményt a Sotheby's bocsátja licitre november 19-20-i aukcióján. A ház árverésének másik fénypontja Roberto Matta chilei szürrealista festő Nada (Semmi) című alkotása, amelyért 1,5-2 millió dollárt remélnek. Kiemelkedik a kínálatból Dr. Atl mexikói művész 1942-es tájképe, a Manana Luminosa (Fényes reggel).

A rivális Christie's Fernando Botero egy bronzból készült lószobrával csábítja a vevőket. A mű 1999-ben készült, leütési árát előzetesen 700 ezer és 1 millió dollár közé teszik. Kalapács alá kerül a kolumbiai művész egy 1981-es festménye is, amelyért hasonló összeget várnak. Ennél valamivel magasabb áron, 800 ezer dollárért kelhet el Diego Rivera világhírű mexikói festő Madre e hijos (Anya és gyermekei) című festménye 1926-ból.

A Christie's november 20-21-én tartja aukcióját, amely várakozásai szerint akár 24 millió dolláros összbevétellel zárulhat. A Sotheby's célkitűzése 20 millió dollár. Mindkét ház abban reménykedik, hogy a vásárlók érdeklődése a múlt heti rekordok után is kitart. A második világháború utáni és a kortárs művészet remekeiből rendezett aukciókon három nap alatt csaknem egymilliárd dollár értékben keltek el műalkotások.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár