2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Picassót és Matisse-t loptak

2012. október 16. 17:27 MTI

Elloptak hét nagy értékű festményt a rotterdami Kunsthal Múzeumból, köztük Picasso, Matisse, Monet és Gauguin műveit - jelentette be a holland rendőrség.

A képeket betörők vitték magukkal keddre virradó éjszaka arról a jubileumi kiállításról, amely a rangos intézmény fennállásának 20. évfordulója alkalmából nyílt október 7-én. A tulajdonosok beleegyezésével a rendőrség közzétette az ellopott festmények listáját.

A kiállításról Pablo Picasso Tete d'Arlequin, Henri Matisse Liseuse en blanc et jaune, Claude Monet a Waterloo Bridge, London és a Charing Cross Bridge, London, valamint Paul Gauguin Femme devant un fenetre ouverte, dite la fiancée, Meyer de Haan Autoportrait és Lucian Freud Woman with eyes closed című festménye tűnt el. A rendőrség cáfolta, hogy Van Gogh egy művét is ellopták volna.

Az okozott kárt egyelőre sem a múzeum, sem a rendőrség nem tudta megbecsülni, de az biztos, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb műkincslopásáról van szó. "Az ügyben nyomozást indítottunk, és szakértők is a helyszínre érkeztek. Elsőként azt próbáljuk kideríteni, hogyan jutottak be a múzeumba a tolvajok, mikor érkeztek és ki lehetett a megrendelő" - mondta a rotterdami rendőrség szóvivője.

"Úgy tűnik, a bűntényt jól előkészítették" - tette hozzá. A rendőrség még az éjjel a helyszínre érkezett, miután megszólalt a múzeum riasztórendszere, de az elkövetőket már nem találták ott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár