2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler unokaöccse, Sztálin leánya és egyéb disszidensek

2012. augusztus 22. 17:29

A történelem folyamán emberek milliói hagyták ott korábbi hazájukat és a hozzá tartozó rezsimet egy jobbnak hitt országért vagy csak egy könnyebb élet reményében, de voltak olyanok is, akik meggondolták magukat, s hazatértek. Összeállításunkban négy híres disszidenst mutatunk be a Harmadik Birodalmat lejárató Führer unokaöccsétől kezdve az új hazáját igen rosszul megválasztó vietnámi veteránig.

Hitler unokaöccse

William Patrick Hitler Angliában látta meg a napvilágot egy német apa, Alois Hitler és egy ír származású anya, Bridget Dowling gyermekeként. Amikor William még csak kisgyermek volt, apja visszaköltözött Németországba, azonban anyja erre nem volt hajlandó, s a brit szigeteken maradt fiával.

Alois tartotta a kapcsolatot a családdal, így mikor a híres Adolf nagybácsi hatalomra került, a fiatal William Németországba költözött egy zsíros állás reményében. Néhány hónap után megállapodtak, hogy William magas pozícióba kerül, ha lemond a brit állampolgárságáról, s megígéri, hogy soha nem tér vissza otthonába. Természetesen nem így folytatódott a történet, William hazament Angliába és híres nevét kihasználva egy cikket írt a Look Magazine-nak „Miért utálom a bácsikámat” címmel. A történet népszerűsége lehetőséget adott Williamnak és édesanyjának, hogy egy előadókörútra Amerikába utazzanak. Időközben kitört a második világháború, s mindketten az Egyesült Államokban rekedtek.

William Patrick Hitler és édesanyja

A második világégés éveiben Hitler külön engedélyt kért és kapott Roosevelt elnöktől, hogy 1944-ben beléphessen az amerikai haditengerészetbe. Egy akkori újságcikk szerint, amikor bemutatkozott a toborzó őrmesternek, a katonatiszt azt hitte tréfál vele, s így válaszolt: „Örülök, hogy láthatlak Hitler, a nevem Hess” – utalva Hitler helyettesére. William Hitler hősiesen szolgált a háborúban, azonban 1947-es leszerelését követően eltűnt.

1998-ban David Gardner nyomozásba kezdett, hogy megtalálja a Führer elveszett unokaöccsét. Kutatásai szerint William és édesanyja a háború után megkapták az amerikai állampolgárságot, s nevüket Stuart-Houstonra változtatták. William egy sikeres orvosi laboratóriumi üzletbe kezdett, megnősült, s Long Islandre költöztek, ahol négy gyermek apja lett. 1987-ben hunyt el.

Hitler felesége egy interjú során elmondta: fiai megegyeztek, hogy soha nem lesz gyermekük, így a Hitler vérvonal velük fog végződni. A legidősebb fiú, Alexander Adolf Stuart-Houston tagadta a paktum létét, habár tény: a fiúk valóban nem nősültek meg és gyermekük sem lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár