2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Disznók rombolják a Nazca-vonalakat

2012. augusztus 16. 19:55 MTI

Disznók tehetik tönkre a Nazca-vonalakat, mert parasztok foglalták el Peru rejtélyes hírességének - és a világörökségnek - egy részét.

A Nazca-vonalakat 1500-2000 évvel ezelőtt kaparták a perui sivatagba - eltávolították a talaj sötét felső rétegét, hogy felfedjék alatta a világosat -, és csakis nagy magasságból, madár-, illetve repülőtávlatból adják ki a gigászi méretűre mintázott állatokat - pókot, madarat, majmot - és egyebeket.

A területet őrzi a hatóság, ám húsvétkor lanyhulhatott az éberség, mert sikerült "gerillagazdák" egy csoportjának birtokba venni egy területet, amelyet valamelyest "jogosan" bitorol. A perui törvények szerint ugyanis, ha egy telepes egy napnál hosszabb időre el tud foglalni egy földdarabot, akkor csakis bírósági határozattal tehető ki onnan. A bírósági határozatot viszont óhatatlanul hosszadalmas jogi procedúra előzi meg, amely eltarthat két-három évig is.

A törvény eredendő célja a szegények, a nincstelenek védelme, ám a Nazca-vonalak védelme szempontjából visszafele sül el. A legutóbbi vizsgálat során már 14 disznóólat könyvelhettek el a hatóság emberei. A gerillaparasztok tönkretettek egy nazcakori temetőt és ősi cserépedényeket törtek szét. Zömük a közeli San Pablo városából települt a vonalakhoz, mert se háza, se pénze, hogy vegyen, vagy építessen - viszonylag - rendes hajlékot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár