2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fejtörést okoznak az Arab-félsziget Nazca-vonalai

2011. október 26. 09:32

Mint arról már korábban beszámoltunk, David Kennedy, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora a Google Earth program segítségével prehisztorikus emlékek ezreit azonosította az Arab-félsziget területén. Továbbra is kérdéses, hogy ki és miért építette a titokzatos romokat.

Régészek keresik a válaszokat az arábiai emlékek ezreivel kapcsolatban felvetődő kérdésekre. A kutatók nem tudják, hogy kik lehettek az építők, akiket a beduinok 1927-ben csak a „sivatag öreg embereinek" neveztek. 1927-ben a RAF egykori pilótája, Percy Maitland romokról szóló írást jelentetett meg az Antiquity akkori számában, amelyben leírta, hogy a köveket „láva-országban” látta, a beduinok pedig a „régiek munkájaként” utalnak rájuk.

Az eltérő korú építmények – amelyeket formájuk szerint „papírsárkányoknak” is neveznek a régészek – Kennedy szerint i. e. 7000-től a római korig datálhatóak a bevésések és a régészeti leletek alapján. A legismertebb alkotások a gyémánt formáját idéző körülhatárolt területek, melyek kelepcék voltak a vadak számára. Ezeket az épített csapdákat tette felelőssé egyes közel-keleti fajok kipusztulásáért a Guy Bar-Oz, a Haifai Egyetem régésze által vezetett csapat a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmányában. Az izraeli archeológus és kollégái egy, a mai Szíria területén található és i. e. 4000 tájékára keltezhető kelepce gazella-tömegsírjának vizsgálata után vonták le következtetéseiket.

„A kerekek a papírsárkányok felett fekszenek, de sosem fordítva, ezért a kerekek talán fiatalabbak, mint a papírsárkányok” – közölte Kennedy. Az ausztrál régész az építményeken számos, gyakorlati funkcióval rendelkező „kaput” talált. „Nincsen teljes egyetértés két kulcskérdésben: Mikor építették őket? És miért?” – összegezte a kutatás jelenlegi helyzetét Kennedy.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár