2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Anglia első szabad fekete közössége

2012. július 23. 11:37

I. Erzsébet angol királynő uralkodása idején érkezhetett a szigetország első olyan színes bőrű közössége, amely szabadnak számított. Szabadon házasodhattak, dolgozhattak, esetleg prostituáltnak állhattak, s London "szerves részévé" váltak. Bár I. Erzsébet uralkodása végén már sokallta számukat, a 18. század elején közel 20 ezer fekete élt a brit fővárosban.

Csak sétáljunk ki Kelet-Londonba és tegyünk egy kört a Whitechapel Roadon, rögtön megtapasztalhatjuk a brit főváros multikulturalizmusát. A legtöbb ember úgy hiszi, a fekete bőrűek a háborúk után érkeztek a brit szigetekre: a karibi térség lakói az Empire Windrush nevű hajón 1948-ban, a bangladesiek az 1971-es háborút követően, az ugandaiak pedig Idi Amin katonai diktátor 1972-es kiutasítása után.

Azonban Shakespeare korában is találkozhatott nyugat-afrikaiakkal vagy „bengáli országból” érkezőkkel a Londonban sétáló, akiket ekkor még igen kevés faji atrocitás ért; vélhetően korábban sosem láttak fekete színű embert az angolok. De voltak fekete bőrűek Britanniában a római időkben is, akiket később a korai Tudor-korszakban zenészként látunk viszont Anglia és Skócia városaiban. A nagy változás I. Erzsébet (1558-1603) uralma alatt következett be, amikor főként Londonban már letelepedett, munkát vállaló és tartósan ott lakó színes bőrűek éltek. A főváros életében betöltött szerepük fontosságát jelzi, hogy Shakespeare karakterei között is helyet kaptak – elég csak Othellóra gondolni.

Főképp háztartási alkalmazottként, de zenészként, táncosként, mutatványosként is foglalkoztatták a több száz londoni feketét. És ami igen fontos: nem rabszolgák voltak, ugyanis a jogi szabályozás nem tette lehetővé a rabszolgatartást Angliában, ennek megfelelően szabadok voltak és szabadon házasodhattak a szigetország többi lakosával. 1599-ben például a St. Olave Hart Streeten John Cathman elvette a fekete bőrű szolgálólányt, Constantiát, kis idővel később pedig James Curres házasodott össze Margaret cseléddel.

Az Aldgate menti St. Botolph plébánia nyilvántartása is a sokszínűséget tükrözi: francia és holland bevándorlók, perzsák, indiaiak, kelet-indiaiak (a mai Banglades) fogadtak itt örök hűséget egymásnak. Ez a kis egyházközség a 16. század végén 25 fekete bőrűt tudhatott tagjai között, többségük szolga volt, azonban egyikük valószínűleg a közeli öntödében dolgozott. Néhány fekete – fehér bőrű társaikhoz hasonlóan – prostituáltnak állt; a leghíresebb közülük a dél-londoni Southwark kerületben működő Lucy Negro volt.

1600 körül azonban a feketék jelenléte egyre komolyabb vitát generált az angol kormányban. Az egyre több elfogott spanyol hajók miatt számuk folyamatosan emelkedett, s 1601-ben olyan jelentés készült, amely szerint a királynő is elégedetlen számarányukkal. A következő évben már olyan tervek születtek, amelyek a feketék hazaszállítását irányozták elő. Hogy ez valóban megtörtént-e, arról csak találgatni lehet. Mindenesetre a korabeli számítások szerint a 18. század hajnalán 20 ezer fekete rabszolga élt Londonban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár