2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szent László-napok a somogyvári nemzeti emlékhelyen

2012. június 27. 10:03 MTI

A nemzeti emlékhellyé nyilvánított somogyvári Kupaváron, Szent László első temetkezési helyén, az idén is látványos, háromnapos ünnepi rendezvénysorozattal emlékeznek meg június utolsó hétvégéjén a lovagkirályról, aki francia szerzeteseket telepített le a somogyi településen, ezzel jelképezve és erősítve a keresztény Magyarország európaiságát.

A korábbi évek tapasztalata alapján több száz vendéget várnak a programokra, amelyek június 29-én, pénteken a települést alapító Széchenyi Imre sírjának koszorúzásával, a Széchenyi-család tagjaiért tartott szentmisével kezdődnek, majd az iskola udvarán felavatják Szent László szobrát. Az aznap esti programot Szabó István pánsípművész előadása zárja a templomban.

Szombat délelőtt a Széchenyi-kastélyban hagyományteremtő szándékkal tudományos tanácskozást tartanak, Koppánytól Széchenyi Imréig, pillanatok Somogyvár 1000 esztendejéből címmel, délután, a szentmisét követően pedig a templomtól gyalogos zarándoklat indul az egykori bencés apátsághoz, ahol az esemény programismertetője szerint Móring József Attila somogyvári polgármester, országgyűlési képviselő köszönti a megjelenteket, majd Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mond ünnepi beszédet, végül megkoszorúzzák Szent László király első sírhelyét. Este a romkertben, immár hagyományosan, az Örökség zenekar ad koncertet.

A Szent László napok résztevőit vasárnap - megidézve az apátságot körülvevő várbeli "világi" életet - nemzetközi gasztronómiai fesztivál, borverseny és kézművesek udvara várja. Lesznek lovagi és népi játékok, és fellépnek a helyi és környékbeli települések népdalosai, táncosai és zenészei is. Az idei programsorozat a romkertben, az Experidance táncosainak Ezeregy év című megaprodukciójával zárul.

A Szent László napok keretében a somogyváriak vendégül látják Balatonfenyves, Balatonföldvár és Balatonmária vezetőit - mindhárom települést Széchenyi Imre alapította -, valamint az osztrák testvérváros, Wartmanstetten delegációját, szombaton pedig itt tartják a magyarországi lengyel nemzetiségűek napját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár