2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészet Omaha Beachen

2012. június 11. 09:25

Mikroszkopikus leleteket őrzött meg a normadniai partraszállás egyik helyszíne, Omaha Beach homokja. Geológusok szerint további apró leletek lehetnek a homokszemek között, de a sósvíz miatt idővel teljesen az enyészetté válhatnak.

A normandiai partraszállás helyszíne, Omaha Beach olyan nyugodtnak és csendesnek tűnik, mint bármelyik más tengerpart. Ha nem ismernénk a területet, első ránézésre kevesen mondanák meg, hogy itt zajlott le a 20. század történelmének egyik, ha nem a legjelentősebb fordulópontja. Geológusok legutóbb mikroszkópikus üvegeket, shrapnelt és vasdarabokat találtak azon a helyen, ahol a szövetségesek 1944. június 6-án megkezdték a partraszállást.

Amikor Earle McBride és Dane Picard geológusok 1988-ban felkeresték Omaha Beachet és egy maréknyi homokot vittek magukkal további tanulmányozásra, nem is gondolták, hogy a minta milyen leleteket fog "kivetni" magából. Mikroszkóp alá téve kiderült, hogy abban szögletes fémszemek vannak. Mint utóbb világossá vált, ezek apró shrapnel-darabok voltak, amelyek a homok fogságába zárva őrződtek meg. A D-Day idejéből fennmaradt apró leletek ugyan még előfordulhatnak a tengerparton, de ennek valószínűsége egyre kisebb, mivel a sósvíz erősen korrozív hatású – hangsúlyozták a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár