2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Görög régészek a trójai faló ellen

2012. március 14. 15:31 MTI

Hadat üzent 950 görög régész a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), amely értékelésük szerint "trójai faló" az ország számára, mert a demokráciát és a nemzet méltóságát veszélyeztető költségvetési megszorításokat kényszerít Athénre.

"Az emlékműveknek nincs hangjuk" - ezzel a mottóval kívánnak a görög régészeti szövetségek szerdára tervezett sajtóértekezletükön nemzetközi felhívást közzétenni a görög kulturális örökség védelmében. Elutasítják a sorozatos költségvetési megszorításokat, amelyek miatt abba kellett hagyni munkájuk egy részét, és csökkenteni a lelőhelyek és a régészeti múzeumok biztonságára költött összegeket.

"A görög régészeti hivatal létszáma nem túlzott, és tagjai nincsenek túlfizetve" - szögezi le a minden "kollégához, egyetemi oktatóhoz, európai és más országbeli polgárhoz" címzett felhívás.

Görögországban több mint száz ókori és bizánci múzeum működik, 250 rendszerezett és 19 ezer bejelentett régészeti lelőhelyet tartanak nyilván, és 366 európai uniós társfinanszírozással létrehozott projekt működik. Ezek mind a görög kulturális minisztérium felügyelete alatt működő régészeti hivatalhoz tartoznak.

A minisztérium munkatársainak tizedét tavaly novemberben nyugdíjazták az ország hitelezőinek követelésére - jegyezték meg a régészek, bírálva, hogy egy készülő törvény további létszámcsökkentést irányoz elő a tárcánál. A régészeti hivatal költségvetését is csökkentették tavaly, a 12 millió eurós keret 35 százalékkal volt kisebb az előző évinél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár