2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A válság betemeti a görög kincseket

2012. március 6. 15:32

Inkább visszatemetik a földbe a görög régészeti leleteket, mintsem feltárnák azokat a gazdasági válság által fojtogatott intézmények munkatársai, akik pénz híján lassan meg sem tudják kezdeni az ásatásokat.

„A Földanya a legjobb védelem a régiségeink számára” – jelentette ki Michalisz Tiveriosz, a thesszaloniki Aristotelio Egyetem régészprofesszora. Tiveriosz tudja, mit beszél: ő volt az, aki legutóbb azzal az ötlettel állt a görög kulturális miniszter elé, hogy temessenek be egy addig ismeretlen, a korai kereszténység idejéből származó bazilikát, amelyet két éve, egy metró építésekor fedeztek fel. Pénz ugyanis nincs a feltárásra.

„Hagyjuk a leleteket a föld alatt, s találják meg a régészek évezredekkel később, amikor a görögök és politikusaik sokkal nagyobb tiszteletet fognak érezni a történelem iránt” – fakadt ki a régészprofesszor. Ebben az esetben viszont – szólnak az ellenérvek – a műkincstolvajok szabadon garázdálkodhatnak a lelőhelyeken, mivel a görög államnak elegendő számú őrre sem futja.

Hasonlóan rossz tapasztalatokról számolt be Pavlosz Kriszosztomu archeológus, aki mint elmondta: tavaly egyetlen egy feltárást sem tudott megkezdeni Görögország északi részén, pedig többek között azért az ötvenhektáros nekropoliszért is ő felel, ahol a makedóniai királyság központja volt. Az itt talált aranymaszkok értékét szakértők több mint 11 millió euróra becsülik.

Görögország a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól érkező kölcsön fejében rendkívül szigorú költségvetési politikát kénytelen folytatni. A drámai megszorítások életbe léptetése után két görög múzeumot is megtámadtak: januárban egy Picassót és két másik műalkotást loptak el az athéni Nemzeti Galériából, majd februárban két fegyveres rabolt el több mint hetven tárgyat az olümpiai régészeti múzeumból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár