2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják Poszeidón elveszett városát

2012. február 16. 08:40

Kutatókból és diákokból álló csapat tér vissza Helikébe, hogy feltárják az emberiség fantáziáját több ezer éve izgató, elfeledett görög várost.

A Dora Katsonopoulou vezette csapat eddig már több, bronzkori, illetve római és görög időből származó értékes műtárgyat és építészeti elemet is feltárt a Peloponnészoszi-félsziget északi részén, a Korinthoszi-öbölben. Az 1988 óta tartó munkálatok legnagyobb eredménye az volt, amikor 2000-ben és 2001-ben Selinunte és a Kerünitész-folyó között sikerült lokalizáni az ókori Heliké városát.

A régészeti szelvények megnyitása után klasszikus építészeti elemeket tártak fel három méter mélyen, amelyeket egy földrengés pusztított el, majd temetett be egy alacsony vízállású lagúna hordaléka. Így hamarosan az is nyilvánvalóvá vált a kutatóknak, hogy a várost nem az öbölben, hanem az egyik belső lagúna alatt keresni.

A közelben egy feltűnően jó állapotban megőrződött, a korai helladikus korból (i.e. 2600-2300) származó part menti település nyomait is megtalálták. A település körülbelül egy kilométerre található a parttól, a maradványai mintegy 3-5 méterre vannak a felszíntől.

A rengeteg agyagedény mellett aranyak és ezüstékszerek is előkerültek, ami a város gazdagságára utal, míg a mikrofauna egyértelműen azt jelzi, hogy a várost egy ideig ellepte a víz. Az egyik falon jól láthatók a szeizmikus mozgásokra utaló jelek: a várost több földrengés is érte, mielőtt i.e. 373-372-ben végleg romba döntötte a nevezetes földmozgás.

A legenda szerint Helikét Ion, a iónok vezére alapította a mükénéi korban. Heliké hamarosan Achája tizenkét városának központja, majd Poszedión, a tengerek és a földrengések istenének szentélye lett. A település több római és görög történetírót is megihletett, de felkereste Sztrabón, Pauszaniasz, Diodórosz, Aelianus és Ovidius is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár