2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori halászfalut tárnak fel Skóciában

2012. január 16. 08:49

A szigetek régészeti vizsgálata során ismételten bebizonyosodott, hogy a helyi lakosok segítsége elengedhetetlen, mivel a birtokukban lévő tudás jelentősen megkönnyítheti az adott terület feltárását.

Egy szigetlakóval történt véletlen találkozás vezette el a régészeket a Skócia északnyugati részén található középkori halászfaluhoz. A falu egyike azoknak a friss történelmi emlékeknek, amelyeket a helyi közösség tagjainak ötletei nyomán fedeztek fel. A projektben többek között részt vett a Skóciai Ókori és Történelmi Műemlékek Királyi Bizottsága is. A szakértők most a terület és a feltárt emlékek elemzésén dolgoznak, amiben segítségükre vannak a lakosok régi felvételei is.

A tárgyak között szerepel az az agyagedény is, amelyet a Loch an Duna tavában találtak. Korábban ismeretlen halcsapdák és a falu jelenlétére utaló bizonyítékok kerültek elő Lochboisdale déli részéről. A halászfalu feltehetőleg Loch Uport közelében, North Uistban található. A kutatócsapat véleménye szerint a területet „Havn”-nak hívhatták, ami norvégul kikötőt jelent.

Dr. Alex Hale szerint a partmenti terület volt a legígéretesebb tipp, amit a helyiek adtak. „A JJ MacDonald helyi lakossal való találkozás egyike volt azoknak a váratlan pillanatoknak, amik csak akkor történnek, ha terepen vagy” – mondta. „Véletlenül botlottunk bele JJ hajóházába. Lenyűgözött minket a lakóhelyéről és a környékről való hihetetlen tudása. Ő a legalkalmasabb arra, hogy beazonosíthassuk a helyet, nagy segítségünkre volt kutatásunk során.”

Dr. Jonathan Benjamin szerint a helyiek tudása a kulcs a partmenti régészeti leletek tanulmányozásához. „Nem az a feladata a régésznek, hogy teljes munkaidőben a partok árapály változásait figyelje. Ezért támaszkodunk azoknak az embereknek a tudására, akik itt élnek, dolgoznak, közel a tengerhez, akik gyakran olyanokat is észrevesznek, amiket mi, idegenek, figyelemre sem méltatnánk, például hogy a halászháló kivetésének melyik partszakasz és mely napszak a legmegfelelőbb.”

„Elmagyarázzuk az embereknek, hogy tulajdonképpen mi is érdekel bennünket, mert elképzelhető, hogy láttak vagy észrevettek olyan dolgokat, amelyeket nem tartottak fontosnak és nem törődtek velük” - tette hozzá.

A Western Isles (Külső-Hebridák) partjai régészeti szempontból rendkívül gazdagok. 1831-ben 12. századi sakkfigurákat találtak Uig közelében egy homokdűne alatt, 2007-ben pedig ókori érmék kerültek elő, amelyek a Római Birodalom hatásának újabb bizonyítékaivá váltak. A homokdűnében talált sakkfigurához hasonlóan a helyszíneket gyakran titokban tartották, hogy megvédjék a területet a betolakodóktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár