2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatták Tisza István szobrát Budapesten

2011. október 31. 21:19 MTI

A Tisza István-emlékév lezárásaként hétfőn Budapesten bemutatták a néhai miniszterelnök szobrát a közönségnek. Tisza Istvánt 93 évvel ezelőtt ezen a napon gyilkolták meg Budapesten.

"Tisza Istvánra úgy tekintünk, mint hazánk és nemzetünk kiemelkedő nagyságú államférfiára" - mondta ünnepi beszédében György István főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a volt kormányfő testesíti meg a "boldog békeidőket”, hiszen "egyedüli európai politikusként" állt ki a világháború ellen.

"Tisza István sem volt tévedhetetlen, ám hibás döntései sem homályosíthatják el azt a tényt, hogy utolsó leheletéig hazája érdekében, nemzetéért küzdött" - fogalmazott György István. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a volt kormányfő hitéért, meggyőződéséért vállalta a mártírhalált is.

Nem futamodott meg Budapestről, pedig többször figyelmeztették arra, hogy életére törnek. Tisza István is kiérdemli, hogy az egyszer már felállított szobra ismét méltó helyére kerüljön - zárta ünnepi beszédét György István.

A néhai miniszterelnök szobrát - Harmath István alkotását - eredetileg a Jászai Mari téren kívánták felállítani, de a Kossuth tér 2014. május 31-ig tervezett átépítése, így a korábbi Tisza-szoborcsoport korhű visszaállítása miatt ettől eltekintettek - mondta el ünnepi beszédében a Tisza István Baráti Társaság elnöke. Maruzsa Zoltán hozzátette: a most bemutatott szobrot hamarosan Zuglóban fogják elhelyezni.

A Tisza István-emlékév lezárásának alkalmából mások mellett György István főpolgármester-helyettes, Rozgonyi Zoltán, Zugló alpolgármestere (Fidesz-KDNP), valamint a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP, civil szervezetek és magánszemélyek is elhelyezték koszorúikat a néhai miniszterelnök meggyilkolásának helyszínén felállított emléktáblánál a XIV. kerületben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár