2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az eredeti Kossuth-szoborcsoport kerül vissza a Kossuth térre

2011. október 12. 11:50 MTI

Horvay János eredeti Kossuth-szoborcsoportja kerül vissza a budapesti Kossuth térre a tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozat értelmében - mondta az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke kedden Tamásiban.

A határozat egyértelmű, a Kossuth tér háború előtti vizuális arculatát kívánjuk helyreállítani - jelentette ki L. Simon László (Fidesz), aki egy térségi közművelődési tanácskozáson vett részt a Tolna megyei városban.

A bizottsági elnök utalt rá: a július 13-án elfogadott határozat arról is rendelkezik, hogy a rekonstrukciónak 2014. május 31-ig meg kell történnie. "Meg kell épülnie a mélygarázsnak, vissza kell állítani a szobrokat, egyes szobrokat arrébb kell helyezni kellő tisztelettel" - tette hozzá.

L. Simon László elképzelhetőnek nevezte, hogy a jelenleg a fővárosi Kossuth téren álló Kossuth-szobor cserébe Dombóvárra kerüljön, ahol 1973 óta a most Budapestre visszakerülő, Horvay-féle szoborcsoport áll. "A dombóváriaknak hálásak vagyunk, hogy hosszú éveken keresztül megőrizték ezt a szobrot, és azért is hálásak leszünk, ha visszaadják a fővárosnak és az egész nemzetnek" - jegyezte meg.

A szoborcsoport elvitele ellen a múlt héten kétszáz dombóvári írt alá tiltakozó nyilatkozatot. Erre reagálva a bizottság elnöke azt mondta: egyértelműen politikai akcióról van szó a dombóvári polgármester kezdeményezésére. Úgy fogalmazott: a dombóvári polgármester helyében maga ajánlaná fel a szobrokat, abból csinálna politikai erényt, hogy a dombóváriak megőrizték a szobrot, de szíves-örömest adják vissza a nemzetnek.

Horvay János (1874-1944) legismertebb művét, a Kossuth-szoborcsoportot 1927-ben állították fel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A monumentális kompozíciót, amely a Batthyány-kormány tagjainak teljes alakos szobrait és a magyarság küzdelmét ábrázoló sokalakos együttest foglalja magában, 1952-ben "pesszimista hangvétele" miatt távolították el a térről, 1959-ben Dombóvárra szállították, majd 1973-ban állították fel a szigeterdei parkban, ahol jelenleg látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár