2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tudományos ülés és filmvetítés Benyovszky Móric emlékére

2011. szeptember 28. 14:44

Benyovszky Móric világhírű 18. századi magyar utazóról, hajósról és felfedezőről tartanak tudományos ülést születése 265. és halála 225. évfordulóján Budapesten az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK)dísztermében pénteken, előtte csütörtökön a Szlovák Intézetben filmvetítéssel emlékeznek Nyitra vármegye szülöttére.

Az emlékülést a nagy magyar utazó emlékének ápolására alakult Magyar-Madagaszkári Baráti Társaság szervezi. Ennek elnöke, G. Németh György újságíró az MTI-nek elmondta: hat állami intézmény, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Afrika Társaság, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a budapesti Szlovák, Lengyel és Francia Intézet vesz részt a pénteki emlékezésen, amelynek megnyitóján Hóvári János helyettes külügyi államtitkár beszél.

Az ülés vezető előadója Voigt Vilmos folklorista egyetemi tanár lesz, aki a Benyovszky-napló korhű fordításáról fog beszélni. A brit királyi könyvtárból az OSZK mikrofilmen megkapta Benyovszky 1772 és 1776 között franciául írt naplóját és ingyen a kiadási jogot. A napló francia, magyar és angol nyelven 2004-ben jelent meg az OSZK és a Kossuth Kiadó gondozásában. A naplót New Yorkban is bemutatták, nagy volt az érdeklődés, mert Benyovszky 1785-ben Baltimore-ból hajózott ki utoljára - idézte fel G. Németh György.

Lugosi Győző a Benyovszky-életmű fehér foltjairól, Szádeczky-Kardoss Irma a világutazó születéséhez kapcsolódó forrásanyagokról, Csáky Imre címertörténész a Mária Terézia által Benyovszkynak adományozott címerről, Reisz T. Csaba az Országos Levéltárban őrzött Benyovszky-dokumentumokról beszél. Cséke Zsolt Benyovszky emlékek Madagaszkáron címmel, Rákóczi István Benyovszky Móric királyságáról tart előadást. Katonai pályafutásáról Czigány István, a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött Benyovszky hárfáról Radnóti Klára beszél, emellett a francia, a lengyel és a szlovák intézet képviselői is megemlékeznek az utazóról, a katonáról, a madagaszkári királyról. Az OSZK-beli emlékülésen ott lesz a madagaszkári tiszteletbeli konzul is.

A budapesti Szlovák Intézetben csütörtökön este levetítik a Vivát Benyovszky! című 1975-ben készült magyar-csehszlovák filmet. Az eseményen jelen lesz a film főszereplője, a 75 éves Jozef Adamovic, valamint Medgyesi Mária, aki Mária Teréziát alakította. A filmben szerepelt többek között Juhász Jácint, Bujtor István, Zenthe Ferenc, Őze Lajos és Gábor Miklós is.

Benyovszky Móric (1746-1786) viszontagságos élete négy földrész számos pontjához kapcsolódik. Az egykori madagaszkári király a világ negyedik legnagyobb szigetén nyerte el az egymással még ma is szemben álló törzsek rokonszenvét, elsősorban humánus viselkedésével, országépítő törekvéseivel. Ott is halt meg eredeti megbízója, a francia király alattvalóinak golyója által.

Több nemzet tekinti magáénak. Szlovákia saját szülöttjének tartja, hiszen Benyovszky a Nyitra vármegyei Verbón született. Lengyelországban a lengyelek oldalán harcolt az oroszokkal vívott háborúban, ezért a lengyelek hősként tekintenek rá. Madagaszkáron néhány éve magyar történelmi személyiségként tartják számon, utcák viselik a nevét. Itthon születésének és halálának évfordulója először került a kiemelt nemzeti évfordulók sorába - összegezte G. Németh György az MTI-nek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár