2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kolostorok születnek újjá a földrengés sújtotta kínai Jüsuban

2011. szeptember 14. 17:37 MTI

Gyors ütemben zajlik a 2010. áprilisi jüsui (Yushu) földrengésben károkat szenvedett többtucatnyi tibeti kolostor újjáépítése - derül ki a Hszinhua hírügynökség jelentéséből, amely külön is kiemeli a 750 éves Trangu kolostor hamarosan kezdődő rekonstrukcióját.

A pusztító erejű földrengés, amelynek közel 2700 halálos áldozata volt Északnyugat-Kína tibetiek lakta elhagyatott vidékén, 87 kolostorban okozott kárt. Helyreállításukra a kínai kormány összesen 990 millió jüant, vagyis körülbelül 32 és fél milliárd forintot tervez költeni. Eddig a munkálatok 63 százalékával végeztek.

A közel másfél évvel ezelőtti híradásokból megismert Gjegu (Gyegu) város hegyei között megbújt Trangu, a 350 ezres lélekszámú Jüsu prefektúra három legfontosabb tibeti kolostorának egyike. Romjait - a helyenként még álló falak ellenére - alig többnek, mint "egy halom törmeléknek" írják le a helyszínen járt tudósítók.

Gjeguban az épületek túlnyomó része 2010. április 14-én egyenlővé vált a föld színével, a Tranguban élő szerzetesek közül 23-an vesztették életüket. A romok a kolostor buddhista ereklyéinek, szobroknak, tekercseknek az ezreit temették maguk alá.

"A kolostor felbecsülhetetlen értékű műemlék, megőrzésével a kultúra becses forrását mentjük meg a jövő generáció számára" állapította meg Tung Cse-csiang (Dong Zhiqiang) a Csinghaj (Qinghai) tartományi kulturális örökségvédelmi hivatal helyettes vezetője. A kínai kormány 4 millió jüant (131 millió forint) különített el a központi költségvetésből a felújításra. A kolostor lámája Lodroe Nyima arról számolt be, hogy a kormányzati pénzhez további adományokat kívánnak gyűjteni, hogy a romos terület egy részét emlékparkká alakíthassák.

A romok megőrzésével megbízott főmérnök a feladatot ötvenéves karrierje "legnagyobb kihívásának" tartja. Li Cseng-kang (Li Chenggang) külön is utalt arra, hogy a cementből, sárból és szalmából megalkotott szerkezetek rekonstruálása nem lesz könnyű, s - mint mondta - az építkezés során természetesen ragaszkodnak a kolostor eredeti külső megjelenéséhez is. Li még azt is megjegyezte, hogy a munkát a tengerszint felett 3700 méteren kell elvégezniük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár