2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatják a lépcsős piramis helyreállítását

2011. szeptember 7. 08:40

Kilenc hónapnyi szünet után várhatóan a jövő héten folytatódnak Dzsószer fáraó lépcsős piramisának helyreállítási munkálatai.

Minden jel arra utal, hogy a helyreállítási munkálatok és ásatások a jövő héttől visszatérnek a rendes kerékvágásba. Az év eleji egyiptomi forradalom miatt kilenc hónapig gyakorlatilag szüneteltek a munkák a szakkarai építmény körül, de a biztonsági kockázatok megszűnése indokolatlanná teszi a további halogatást.

A Régiségügyek Legfelső Tanácsa 3 millió egyiptomi fontot ajánlott fel a munkák folytatására, ami Mohamed Abdel Fatah főtitkár elmondása szerint az egyiptomi múzeumoknál és különböző műemlékeknél szedett belépőkből gyűlt össze. Ebből az összegből a pusztulásra ítélt belső kamra felújítását végezhetik el.

Abdel Fatah szerint egyedül ezt fenyegeti veszély, maga a piramis jó állapotban van. Hozzátette: a piramis állapotának romlásáért a különböző környezeti hatások a felelősek, úgy mint az erózió, a talajvíz, nem beszélve az 1992-es földrengésről. A restaurálás magában foglalja a piramis földalatti csatornáinak helyreállítását, a repedések folyamatos vizsgálatát, valamint a falak díszítésének megőrzését. Egy évvel ezelőtt strukturális javításokat végeztek a piramison, a hat szintet összekötő acélrudak ekkor kerültek az épület belsejébe.

A lépcsőzetes piramist Imhotep tervezte, s a 3. dinasztia uralkodójának, Dzsószer (i. e. 2750-2680 körül) fáraónak a múmiáját őrizte meg az örökkévalóságnak, építésekor a világ legnagyobb épületének számított.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár