2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újrafőzték a háromezer éves egyiptomi sört

2011. június 29. 14:17

Régészeti leletek alapján főzte újra a fáraók országának sörét egy történelmi szeszes italok újraalkotásával foglalkozó amerikai archeológus. A Ta Henket nevet viselő különlegesség kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.

Több ezer éves egyiptomi sörreceptet rekonstruált Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem régésze és társa, Sam Calagione sörfőző, a delaware-i Dogfish Head cég vezetője. A lehető legjobb minőség érdekében a helyszínről, Egyiptomból szerezték be az alapanyagokat.

A sör hozzávalóit McGovern kutatásai alapján gyűjtötték össze, ugyanis az amerikai régész az I. Skorpió („Udzs”) fáraó sírjában talált leleteken borsfű, kakukkfű és koriander keverékét azonosította; a kutatók a sör előállítása során az úgynevezett za'tar fűszerkeveréket használták, amely a fentebb felsorolt fűszereket és többek közt oregánót tartalmaz. A több ezer éves szeszes ital újraalkotásában hasznos támpontul szolgáltak a 18 ezer évesre keltezett Wadi Kubbaniya lelőhelyen talált, - talán cirok vagy káka őrlésére használt - kövek, illetve dum-pálma gyümölcs és kamilla darabok.

A létrejött sört, ami a Ta Henket (egyiptomi nyelven: sör kenyér) nevet kapta, múlt novemberben mutatták be New Yorkban. A fáraók országának különleges söre nem az első, amelyet a páros elkészített, McGovern és Calagione már újrafőzte többek közt Midász fríg király sörét, és egy 9 ezer éves ősi kínai szeszes italt is. Minden általuk újra elkészített italkülönlegesség korlátozottan kapható kereskedelmi forgalomban.

A Smithsonian kutatási beszámolója

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár