2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A sörfőzés hajnala

2011. március 30. 11:09

Ki főzte és ki itta az első sört? Bár ezzel kapcsolatban nagyon sok elképzelés és teória létezik, biztosat mégsem tudunk ezen közkedvelt alkoholfajta készítésének kezdeteiről - idézte fel Chritine Hastorf, a Kaliforniai Egyetem kutatónője egy nemrég tartott előadásában.

A Kaliforniai Egyetem antropológusa szerint bár a sörfőzés dokumentált kezdetei több ezer évre nyúlnak vissza, mégsem tudunk túl sokat minderről. A korai tűzrakó helyek és települések régészeti vizsgálata során ugyanis nem állapítható meg, hogy ott főztek-e sört, vagy nem.

Hastorf szerint bizonyos, hogy Mezopotámia területén készítettek sört, ott ugyanis az ékírásos táblák már i.e. 4000 körül megemlékeztek a hasonló alkoholfajták kereskedelméről. I.e. 1800 körül a sumérok annyira megszállottjai voltak a jó söröknek, hogy valaki Ninkaszihoz, a sör istennőjéhez is írt egy himnuszt, ami a mai napig fennmaradt. Hastorf szerint ez egyenes bizonyítéka annak, hogy népszerű lehetett ezen alkoholos ital, hiszen máskülönben nem lett volna istennője sem. Mivel egy női istenségről beszélünk, a nők kiemelt szerepet tölthettek be a sumér társadalomban – állítja a kutatónő.

Az ókori Egyiptomban is több ezer évre vezethetők vissza a sörfőzés hagyományai: az itteni feljegyzésekben a hozzávalókat és eljárásokat olyannyira részletesen örökítették meg, hogy a mai vállalkozások is sikerrel próbálkoznak ezen italfajták rekonstrukciójával. Hastorf szerint a szakma a Nílus völgyében olyan nagyüzemi szinten működött, hogy már nem beszélhetünk a családi főzdékről, és csak házi márkákról.

Persze nem szabad megfeledkezni a Múlt-koron már többször bemutatott rekonstrukciós eljárásokról sem: 2004-ben Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem régészeti antropológiai tanszékének munkatársa azt mutatta be, hogy 9000 évvel ezelőtt már a neolitikus Kínában is főztek alkoholos italt. Mindezt Chateau Jiahiu néven a Dogfish Head szakemberei rekonstruálták is, ám ez az alkoholféle azonban inkább egy sör-bor hibridnek nevezhető, mintsem sörfajtának.

A kutatónő szerint a sör több különböző szempont miatt válhatott mindenhol hamar népszerűvé: tápanyagtartalma és egészségvédő hatása sem elhanyagolható, illetve sok helyen azért vált népszerűvé, mert az ivóvíz ihatatlan volt. Ezek felett a sört könnyű volt elkészíteni; egyesek szerint erre utal az is, hogy a mezőgazdaság kezdetei is a sörfőzésre nyúlnak vissza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár