2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyílzáporrekord Ópusztaszeren

2011. június 26. 18:03 MTI

Csaknem ezerhatszáz íjász részvételével újabb nyílzáporrekordot döntöttek Ópusztaszeren; az idei „együttlövésre” minden eddiginél többen érkeztek határon belülről és túlról is szombat délután.

Az ötödik alkalommal megrendezett hagyományőrző programnak több mint hétezer nézője volt. A négy részből álló programban negyven lovas és több mint másfél ezer gyalogos vett részt. Elsőként, a harci dobok hangjára a 907-ben lezajlott pozsonyi győztes csatát imitálták egy sátortáborban a résztvevők. Ezután a „pergőtűzben” azt mutatták meg, milyen lehetett az ostromlottak számára, amikor a magyar hadak folyamatos nyíláradat alatt tartották őket. Ennek során a felsorakozott hadak első sorában állók kilőtték nyilukat, majd hátrafutva a második emberek léptek helyükbe és ők is lőttek. Ezzel a módszerrel folyamatosan biztosított volt a tűzerő.

A bemutató idén újabb elemmel egészült ki: a szekérre célba lövés versenyében az volt a cél, hogy a magasra kilőtt nyílvessző a mintegy ötven méterre kihelyezett szekerekbe essen bele. A névre szóló nyílvesszők összeszámlálásakor gyorsan kiderült, hogy a feladatot tucatnyian teljesítették, köztük több nő is. A csaknem egyórás bemutató végén az 1580 résztvevő egyszerre feszítette meg íját, és lőtte ki nyílvesszőjét - az ellenség ezt egykor úgy láthatta, hogy elsötétül az ég a magyarok nyilaitól.

Faragó Csaba a Nemzeti Íjászközpont szakmai koordinátora azt mondta: a rendezvény mostanra jelképpé vált, és a Kárpát-medencében rendkívüli változásokat indított el a történelmi íjászatban. A program jelentősége abban áll, hogy évről évre összegyűlnek az íjászok Ópusztaszeren, és emlékeznek a történelmi eseményekre meg arra, hogy milyen volt egykoron magyarnak lenni - mondta.

Árpád vezér halálának 1100. évfordulóján, 2007-ben döntöttek úgy a szervezők, hogy ha lehet, 1100 nyílvessző hasítson az ég felé. Akkor ez nem teljesült, de idén az elmúlt évek hatására egyre népszerűbb sportnak köszönhetően már jóval meghaladta a létszám az eredetileg kitűzöttet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár