2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betyártoborzót rendeznek Ópusztaszeren

2011. május 4. 15:39

Az alföldi betyárok és pásztorok világát felidéző betyártoborzót rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a rendezvényen akár maguk a látogatók is betyárkodhatnak, de mindenképpen részesei lesznek a szegénylegények és pandúrok harcának.

A szervezők felhívták a látogatók figyelmét, hogy az emlékpark skanzenjében törvényen kívüli szegénylegények garázdálkodhatnak. Ha valakit sérelem ér, a községházán a bírótól kérhet orvoslást. Az is előfordulhat, hogy a vendégek összeakadnak a betyárokat üldöző pandúrokkal, és a hirtelen kialakuló tűzharcban egyszeriben puskaporossá válik a levegő.

A délelőtt kezdődő program azonban nem csak a harcról szól. Az érdeklődőket vásári komédia, dudamuzsika, és kézművesvásár várja. A látogatók igazi „betyáros” mesterségeket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki. Megnyílik a kalapos műhely, dolgozik az ostorkészítő, a papucsos, a mézeskalácsos, s az is kiderül, hogyan kerül a díszes pityke a pásztorok ruhájára. Csöppet sem halk bemutatót tartanak a patkolókovácsok, előadás hangzik el a 19. századi Magyarország betyárvilágáról, a Csikótojás Társulat pedig tréfás mesékkel várja a gyerekeket és felnőtteket.

Kicsik és nagyok a betyárpróbákon is számot adhatnak tudásukról: a népi ügyességi, erő- és bátorságpróbákon kiderül százötven, kétszáz év elteltével ki lesz méltó utódja az egykori szegénylegényeknek. Az izgalmakba belefáradt vendégeket pedig a szép csárdásné fogadja a Becsali csárdában, ahol alföldi dudamuzsika mellett falatozhatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár