2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oral history a bíróságon

2011. május 17. 08:10 The New York Times

Két ex-IRA tag "vallomását" is felhasználnák ahhoz a nyomozáshoz, amelyet egy londoni bíróság kilenc ír személy elrablásának kivizsgálása miatt indított. A levéltárosok tiltakoznak.

Ahogy közeledett az észak-ír konfliktus vége, két riporter elkezdte összegyűjteni a háborúban félkatonai szervezetek kötelékeiben harcoló férfiak és nők visszaemlékezéseit. A Boston College két munkatársa egy digitális felvevőt használt a projekt során, s alanyaiknak megígérték: számíthatnak a diszkréciójukra. Ennek cserébe a két kutató is megfogadta, hogy csak a meginterjúvoltak halála után teszi közzé a felvett anyagokat.

A londoni hatóságok azonban most hirtelen azt követelik, hogy a Boston College adja át a tulajdonában levő, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) két egykori tagjának vallomását, amelyben 40 évvel ezelőtti gyilkosságokra és emberrablásokra derülhet fény. Ezeket a múlt héten már be is idézték, ami arra utal, hogy megkezdődött a bűnügyi nyomozás. A hetvenes évek elején legalább kilenc ír állampolgár tűnt el, akik állítólag a londoni szerveknek a brit uralom megdöntésén fáradozó köztársaságiakról adtak át információkat. Köztük volt egy tízgyerekes özvegy anya, aki 1972-ben Belfastban tűnt el, maradványaira 2003-ban bukkantak.

Ez az első olyan eset, hogy a Boston College oral history gyűjteményét használják fel egy bűnvádi eljárás során. A levéltárosok tiltakoznak, a gyakorlat szerintük minimum aggasztó. A dokumentumok pontos száma nem ismert, de úgy hírlik, hogy a gyűjtemény 30-50 személy történetét tartalmazhatja, köztársaságpárti és lojalista fegyveresekét egyaránt. A vizsgálódás célja egyértelmű: feltárni az elszakadásért küzdők által elkövetett bűncselekményeket.

A két köztársaságpárti megvádolta Gerry Adamst, a Sinn Fein elnökét, hogy az IRA-n belül egy olyan titkos szárnyat működtet, amely emberrablásokra és gyilkosságokra specializálódott. „Adams úr teljes mértékben cáfolja, hogy ebben részt vett volna, vagy hogy bármiről is tudomása lenne ezzel kapcsolatban” – nyilatkozta Rita O’Hare, a Sinn Fein szóvivője. Adams nem csak azt tagadja, hogy a halálosztagok résztvevője lett volna, de azt sem ismeri el, hogy belépett az IRA-ba. Ő volt a főtárgyaló a köztársaságpártiak részéről azon a tárgyalássorozaton, amely végül elvezetett az 1994-es tűzszünetig.

A Boston College egyelőre nem tudja, hogy miként reagáljon az esetre; az egyetem jogászai úgy tudják, hogy egy bírósági ítélet tette lehetővé az anyagok közzétételét. Ha ez igaznak bizonyul, akkor az komoly morális veszteséggel érne fel az oral history projekteknek, mivel így az interjúalanyoknak garantált bizalom köddé válna. „Ez a legrosszabb forgatókönyv” – mondta el Mary Marshall Clark, a Columbia Egyetem oral history kutatórészlegének vezetője.

A hatóságok most Brendan Hughes és Delours Price interjúit vették górcső alá. Az Észak-Írországban és Nagy-Britanniában is robbantásos merényletekkel vádolt férfiak később szakítottak Adamsszel, mondván, nem azért küzdöttek, mint amit Adams nyélbe ütött a britekkel. Hughes 2008-ban hunyt el, történetének egyes részletei a Voices From the Grave című könyvben láttak napvilágot. Az ugyanezt a címet viselő filmet Patrick Farrelly, Kate O’Callaghan és a könyv írója, Ed Moloney készítette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár