2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatkérés a "Bajok" egyik leghíresebb áldozata miatt

2011. április 1. 13:23 The Guardian

Hivatalosan is bocsánatot kért az ír védelmi minisztérium, amiért 1976-ban az egyik katona lelőtte a 12 éves Majella O'Hare-t, akinek az volt a bűne, hogy templomba menet egy katonai ellenőrzőpont előtt haladt el.

35 évvel az események után váratlanul az illetékes minisztérium egy belfasti ceremónia keretében megkövette az áldozat 88 éves édesanyját. A bocsánatkérésért évtizedek óta kampányoló British Irish Rights Watch üdvözölte a döntést, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a lépéssel a katonai vezetők is békülékenyebb hangot üthetnek meg.

A mostani esetet leszámítva csupán egyetlen alkalommal került sor hivatalos bocsánatkérésre: tavaly, amikor a Bloody Sunday Inquiry (Véres Vasárnap Vizsgálat) által lefolytatott nyomozás után a hadseregnek az észak-ír polgárháborúban betöltött szerepét ítélte el a minisztérium, igaz, jóval általánosabb kifejezéseket használva. Később David Cameron brit miniszterelnök az ejtőernyősök derry-i akcióját bírálta, mondván, azok „igazolhatatlanok” voltak.

Majella O'Hare halálát követően vallásközi feszültség bontakozott ki, több gyilkosságot is vallási fanatikusok vállaltak magukra. A katonai objektumot 20-30 méterre megközelítető kislányt Michael Williams közlegény lőtte le, két golyó is Majella hátába fúródott. A kislányt a Daisy Hill katonai kórházba akarták szállítani, de már nem tudtak rajta segíteni, a helikopterben életét vesztette.

Williams azt állította, hogy egy IRA-orvlövész támadását viszonozta, az Észak-Írországi Rendőrség azonban gyilkossággal vádolta meg a férfit. Ezt később emberölésre enyhítették, mivel Maurice Gibson fellebbviteli bíró elfogadta azt a magyarázatot, hogy a gyilkosság ideje alatt máshonnan is érkezhettek lövések, jóllehet ezeket senki nem hallotta. Gibson – aki feleségével együtt 1987-ben egy az IRA által kitervelt útszéli bombamerénylet áldozata lett – felmentette Williamst.

Az Észak-ír Történelmi Nyomozócsoport Rendőrségi Szolgálata (HET) újra lefolytatta a vizsgálatot, majd megállapította: nincs arra bizonyíték, hogy a közelben párhuzamos lövések hallatszottak volna. A HET igazgatója, Dave Cox tavaly már felszólította a hadsereget, hogy kérjen bocsánatot az áldozat hozzátartozóitól. A szolgálat eddig 1400 esetet vizsgált ki a Bajok (Troubles) idejéből, igazságot szolgáltatva az érintett családok és az Észak-Írországban meggyilkolt katonák leszármazottjai számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár