2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fotókiállítás egy mozigépész hagyatékából

2011. május 5. 09:01 MTI

A régi mozik hangulatát szeretné megidézni fekete-fehér fotók segítségével az Állított idő című kiállítás és a hozzá kapcsolódó interaktív program, amely a 42. Magyar Filmszemle ideje alatt, mától vasárnapig látható a fővárosi Gödörben.

Fogarasi Gergely a szervezők nevében elmondta, hogy a kiállítás alapját egy valamikori budapesti mozigépész hagyatéka képezi. A gépész több kisebb moziban is dolgozott városszerte, a hagyatékában fennmaradt több száz úgynevezett vitrinfotóból lesz látható egy válogatás a Gödörben.

A szervezők írásos összegzése szerint a kiállítás a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek magyar filmjeihez készült fekete-fehér standfotókból válogat, amelyek régen a mozik utcai kirakataiban hirdették a műsort. A fotóknak nem csupán kultúrtörténeti jelentőségük van, önmagukban is műalkotások. Fogarasi Gergely ehhez hozzátette, hogy az anyagban szerepelnek híres művészek által készített képek is. Kiállítanak a Gödörben olyan fotókat, amelyek legendás alkotásokhoz készültek, de bemutatnak azóta szinte elfeledett mozgóképekhez készült képeket is.

Az Állított idő című programot a Video Not Fair Produkció szervezi, de közreműködik benne a Rakéta Csoport, a VJCentrum Budapest és a Modern Antikvárium is - közölte Fogarasi Gergely. Beszámolója szerint a Rakéta Csoport Super 8-as, 16-os és 35-ös vetítőkből mutat be kisfilmeket, a VJCentrum Budapest pedig interaktív vetítéssel is készül: a játékos kedvűek felülhetnek egy kerékpárra, s amilyen gyorsan tekerik a pedálokat, olyan gyorsan peregnek előttük egy film kockái.

A szervező arról is beszámolt, hogy vasárnap az esemény zárásakor különleges zenei élmény várja a közönséget: régi vetítőgépek kattogásaira készül dzsesszprodukció. A 42. Magyar Filmszemle ma kezdődik és vasárnap zárul, a Gödör Klubban számos kísérőprogramot tartanak az eseményhez kapcsolódva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár