2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pártot alapít a Szadat-merénylet egykori elítéltje

2011. április 21. 09:00

Az egyiptomi forradalmat belengő "szabadságba" kapaszkodva pártalapításba fog Aboud el Zomor, aki harminc év után idén februárban szabadult börtönéből.

30 évvel ezelőtt Aboud el Zomor társaival együtt az egyiptomi kormány megdöntése érdekében iszlám forradalmi puccsot hajtott végre. 1981. október 6-án négy társának sikerült meggyilkolnia Anvar Szadat egyiptomi elnököt egy katonai felvonulás idején kitört tűzpárbaj során. A férfit – mint az Egyiptomi Iszlám Dzsihád tagját – nem sokkal a merénylet után elfogták és bebörtönözték.

Három évtizednyi raboskodás után februárban Zomort szabadon engedték, majd interjút adott a CNN amerikai hírtelevíziónak, amely során elmondta: nem bánt meg semmit, de ellenzi a dzsihád fegyveres jellegét. Most pedig szeretné kihasználni az egyiptomi szabadság által megteremtett új atmoszféra lehetőségét, pártot alapít, s meg is mérettetné magát a következő választásokon.

A Szadat elleni merényletre az izraeli háború évfordulója alkalmából rendezett katonai felvonulás során került sor. 1979-ben az elnök békét kötött Izraellel, amit az arab világban sokan árulásnak tartottak. A merénylet idején Szadat egy pavilonból nézte a katonai parádét, oldalán a februári forradalom során megbuktatott Hoszni Mubarakkal, számos magas rangú katonai vezetővel, kormánytisztviselővel és külföldi diplomatával.

Amikor a harci repülőgépek elhúztak a közönség feje felett, a merénylők lecsaptak: négy katona jelent meg egy elhaladó teherautóban, gránátokat hajítottak, s amikor odaértek a pavilonhoz, automatafegyvereikkel több tucat embert öltek és sebesítettek meg – Szadat ekkor szenvedett halálos sérülést, majd néhány óra elteltével bejelentették: az elnök halott.

„Szerepünk a segítségre korlátozódott, nem terjedt ki a döntéshozatalra” – nyilatkozta Zomor a CNN-nek. „Csak annyit tettünk, hogy minden töltényünk, ami volt, elküldtük a merénylőknek” – tette hozzá a férfi, majd elmondta: a főszereplő egy katonai tiszt, bizonyos Khaled El Islambouly volt, akit a merénylet után elfogtak és kivégeztek. „Csak annyit szerettünk volna, ha egy másik vezető kerül Egyiptom élére, aki megmenti az országot a politikai haláltól. Szerettem volna befejezni a változást, nem csak Szadat meggyilkolását” – fogalmazott Zomor.

Zomor – akit saját elmondása szerint az ominózus békekötés fordított véglegesen Szadat ellen – emlékeztetett: egy fatvának köszönhető, hogy az elnököt végül meg lehetett gyilkolni. A férfi annak ellenére börtönben maradt, hogy büntetésének ideje lejárt, Mubarak ugyanis nem ismert kegyelmet az iszlamista ellenzékével szemben.

Meglepő módon a néhai elnök legközelebb hozzátartozói voltak azok, akik sürgették Zomor szabadon engedését, mondván, ezzel azt lehetne bizonyítani, hogy Egyiptom jogállam. Talat Szadatot, az elnök unokaöccsét azonban megdöbbentette, hogy a merényletben való részvétellel vádolt férfit hősnek kijáró tisztelettel fogadták Egyiptom utcáin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár