2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A 'Halottak Városa' után kutatnak egy római rögbi stadion alatt

2011. március 8. 13:53 The Guardian

Folytatják az olasz archeológusok a kétezer éves római temető utáni kutatást, amely a feltételezések szerint a Six Nations versenysorozat helyszínéül szolgáló Stadio Flaminio stadion alatt nyújtózik el.

A 2008-ban kezdődött ásatások során eddig 23 sírfeliratot, több tucat bronzérmét, számos olajlámpát és több mint ezer kerámiadarabot találtak. Marina Piranomonte régész szerint a temető „hatalmas” lehet, a még fel nem tárt mintegy ötven sírt pedig utcák kötik össze. „A Via Flaminia 120 méteren húzódik” – mutat az autókkal és modern házakkal teli út irányába. „Lehet, hogy a temető egészen addig a pontig terült el” – tette hozzá Piranomonte.

Az ásatások befejeződésével könnyen elképzelhető, hogy a Six Nations-viadalokra kilátogató nézők egy jeggyel egyszerre élő rögbimeccset és halott római katonákat is láthatnak. „Eddig görög neveket tartalmazó feliratokat találtunk, amely azt valószínűsíti, hogy görög felszabadított rabszolgákat temethettek el” – magyarázta Piranomonte.

A Tiberius folyó gyakori áradásainak köszönhetően az emberi maradványok kiváló állapotban őrződtek meg az agyagréteg alatt. „A terület az i.e.1. századra datálódik, de a római cserépedények azt sugallják, hogy azt később lakóházakként hasznosították tovább. Lépcsőket is találtunk, amelyek a sírok fölé épített második szintekhez vezettek” – magyarázta a szakember.

A Via Flaminián túli sírok és villák elhanyagolt gyárak és ipari létesítmények alatt helyezkednek el. Piranomonte szerint a stadion tervezője, Pier Luigi Nervi nem engedte, hogy a római kori emlékek az útjába álljanak. „Szerintem látta a sírokat, de folytatta az építkezéseket, s az egészről senkinek nem szólt” – vallja a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár