2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítják a történelmi Masaryk pályaudvart Prágában

2011. január 4. 13:24 MTI

Nemsokára régi fényében ragyoghat a cseh főváros történelmi és kulturális örökségének számító Masaryk pályaudvar, amelyet jelenleg a felújításra váró, illetve a megőrizhető részek felkutatásának céljából vizsgálnak át a szakemberek - számolt be a Pravo című cseh napilap.

A prágai vasútállomás rekonstrukciója azután került napirendre, hogy az ország Főpályaudvarának legfontosabb felújítási munkálatai tavaly novemberben befejeződtek. Az ország legnagyobb vasútállomásaként szolgáló sötét és csúnyácska épületből négy év alatt modern közlekedési- és bevásárlóközpontot varázsoltak.

A részvénytársaságként működő Masaryk pályaudvar fejlesztési vállalat tervei között szerepel az állomás csarnokát befedő tető és annak tartóoszlopainak felújítása, valamint a padló és az alatta futó szennyvízcsatorna-rendszer rekonstrukciója - idézte a Pravo Petr Stahlavskyt, a Cseh Vasút szóvivőjét. A felújítások első szakaszát további munkálatok követik majd, amelyek során a sínek, a vasútpályák és a vontató járművek újulnak meg.

A Masaryk pályaudvar 1845-ben kezdte meg működését, és akkoriban Európa legnagyobbjai közé tartozott. Az elmúlt több mint százhatvan év során összesen hétszer változtatták meg a nevét. Az eredetileg Prágai állomásra keresztelt pályaudvar az 1860-as években a Prágai Állami Pályaudvar nevet kapta. 1919-ben Tomás Garrigue Masarykról, az első csehszlovák elnökről nevezték el.

Öt évvel a kommunista hatalomátvételt követően, 1953-ban a Prágai Központi Pályaudvar lett a hivatalos elnevezése. A kommunista rezsim bukását követően, 1990-ben az állomás visszakapta a Masaryk pályaudvar nevet. A felújított állomás egyik részében egy új vasúti múzeum is helyet kap majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár