2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Homokkal fedték be az ókori Allianoi romjait

2010. december 15. 11:53

Dacára az aktivisták és a régésztársadalom széleskörű tiltakozó akciójának, a területen építendő gát előkészülete miatt a hatóságok nem tágítottak, s az eredeti elképzeléseknek megfelelően homokkal borították be Törökország Égei-tenger parti városát, a római fürdőiről nevezetes Allianoit.

Tisztviselők szerint ez volt az egyetlen módja annak, hogy a romokat épségben megóvják a közelben folyó gátépítés járulékos hatásaitól, bár a szakértők erősen vitatják ennek eredményességét. „A módszer elavult és lepusztítja a területet” – mondta el İlker Ertuğrul, az isztambuli építészkamara tagja.

A döntést augusztusban hozta meg İzmir tartomány Bergama körzetének helyi természeti és kulturális örökségvédelmi tanácsa, jóllehet a felek még várnak az Allianoi Initiative Group által benyújtott bírósági kereset eredményére. „Nem csak a megközelítés rossz, a lépés jogtalan is volt” – magyarázta Ertuğrul, aki szerint az illetékes hatóságnak meg kellett volna várnia a bíróság döntését, mielőtt elárasztotta a területet homokkal.

„A hatóságnak legalább meg kellett volna gyorsítania a bírósági ügymenetet, különösen egy olyan döntésnél, amely erősen foglalkoztatja a közvéleményt” – így Necmi Karul, a Régészek Szövetsége isztambuli tagozatának elnöke.

Allianoi a Yortanlı gát elkészülte után kerülhet víz alá; ez a gát abban különbözik a többi törökországi létesítménytől, hogy elsősorban a mezőgazdasági területek vízzel való ellátásáért felelős. „A régészeti feltárások azután fejeződtek be, hogy először kiderült: a területet homokkal árasztják el a gát építése miatt” – idézte fel Karul, majd hozzátette: ez azt jelzi, hogy a hatóságok nem hittek abban, hogy a homok megvédené a víztől az ókori romokat.

„Ebben a régióban a víz hőmérséklete a negyven fokot is elérheti, ezért a kémiai reakciók miatt óriási károk keletkezhetnek a falakban és a mozaikokban” – tette hozzá a szakember, aki szerint a helyzet azért is veszélyes, mivel a víz nemcsak felülről érheti el a romokat, hanem alulról is beszüremkedhet, sőt, a fémek berozsdásodhatnak, a víz pedig tönkreteheti az értékes műkincseket.

Az anatóliai Elazığ tartomány néhány falva hasonló procedúrán ment keresztül, amikor 1965-75-ben a Keban-gát építése folyt. Ertuğrul elmondta: tanulmányok sora foglalkozik ezzel a problémával, az alternatív megoldások várhatóan december 25-én kerülnek a szakértők asztalára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár