2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nílus-parti Vegast álmodnak Luxor helyébe

2010. október 28. 12:12

A régészeti lelőhelyek és kincsek megőrzése érdekében egy ambiciózus projekt keretében revitalizálják Luxort, amely hamarosan egy igazi "Nílus-parti Las Vegas" lehet - állítják a befektetők. A helyiek azonban ezt teljesen máshogy gondolják, és a gazdasági megtérülést sem látják biztosítottnak.

Az egyiptomi hatóságok jelenleg a „Szfinxek Sugárútjának” keresztelt út feltárásán dolgoznak, amely ha egyszer elkészül, a luxori és a karnaki templomot fogja összekötni. A tervek szerint a várost 2030-ra nyitott múzeummá alakítanák át: „Luxornak szüksége van az ilyen innovatív megoldásokra, hogy a város értékeit a következő generációknak is meg tudjuk őrizni” – mondta Manszur Boreik, a felső-egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács tagja.

A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy a jelenleg folyó építkezések a mostani generáció életét keserítik meg, ezért „ütközőzónákat” kívánnak létrehozni a helyi közösségek és az ókori lelőhelyek között. Annak érdekében pedig, hogy a várost ötcsillagos szállodákkal és modern, széles utakkal népesítsék be, az évtizedek során gombamód szaporodó, zsúfolt nyomornegyedek visszaszorítását tűzték ki célul a szakemberek. A grandiózus ötlettel előálló amerikai tanácsadócég, az Abt Associates szerint ezzel „visszaszerzik” a területet, a helyiek szerint azonban ez egyszerűen a kilakoltatás szinonimája. „A sivatagba küldenek minket. Tisztára mint Palesztinában" – nyilatkozta felháborodottan az egyik helyi lakos.

A kormány tájékoztatása szerint minden érintett család 13 ezer dollárnak megfelelő egyiptomi font kárpótlást kap – vagy egy teljesen új apartmant, bár a helyiek szerint Kairó eddig mindig megszegte a szavát. „Nagyon nehéz meggyőzni az embereket, hogy ez mind őértük történik. Mindenki csak azt nézi, hogy ebből személy szerint milyen profitja származik” – mondta el a projektet újra felkaroló Szamir Farag, a kairói opera korábbi igazgatója.

A Farag hivatalba lépését követő öt esztendő földcsuszamlásszerű változásokat hozott Luxor életébe: az utakat kiszélesítették, a piacokat kitisztították, új közvécéket és kávézókat építettek, házakat dózeroltak le, a karnaki templom előtt pedig egy hatalmas teret létesítettek. Ezzel azonban még koránt sincs vége a történetnek, az Abt ugyanis további 6600 hotelszoba kialakítását látja szükségesnek, s már most tizennyolc új szálloda épül a városban, köztük egy 34 ezer négyzetméteres monstrum a Nílus partján.

A kritikusok szerint a fáraók korabeli Luxor kivitelezése súlyos károkat okozhat a még feltáratlan régészeti kincsek állapotában. A szakemberek tehetetlenül szemlélik az építkezéseken dolgozó bulldózereket és markológépeket, amelyek szerintük teljesen szembemennek az új régészeti szabályozásokkal, a kivitelezők pedig fittyet hánynak a kulturális örökségek megóvására vonatkozó jogszabályokra. 2007-ben például a Nílus jobb partján elhelyezkedő Gurnát a földdel tették egyenlővé, s nem kímélték a falu közelében levő ősi sírokat sem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár