2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régi-új élményvilág épül a Klimt-villában

2010. szeptember 13. 19:42 MTI

Gustav Klimtnek, a szecesszió egyik legismertebb képviselőjének 150. születésnapjára, 2012-re készül el a bécsi Klimt-villa felújítása, amelynek terveit ma mutatták be az osztrák fővárosban.

Christine Marek családügyi államtitkár elmondta, az új tervek alapján a Klimt-villa emlékhelynek és fogyatékkal élők napközi otthonának együtteseként fog újjászületni a munkálatok végén. Olyan "élményvilágot" alakítanak ki, amely segít újra feleleveníteni a korszak életérzését - fejtette ki Marek.

Gustav Klimt (1862-1918) egykori műtermének helyiségeit 1923-ban a mai villa építésekor átalakították. A mostani felújítás után itt rekonstruált bútorok és vetítők segítségével mutatják be, hogyan nézett ki a nagy festő élettere. Eredeti darabok és festmények biztonsági okokból nem kerülnek a villába.

Wolfgang Beer, az osztrák építészeti örökségvédelmi hivatal (BHÖ) vezetője és az építési tervek kidolgozója elmondta, hogy a műterem első átépítése előtti állapotot akarják rekonstruálni. Eltávolítják az épület domináns kontytetejét, és megépítik az eredeti tetőteraszt. Az átépítés során helyreállítják az eredeti épületvonal nagy műtermi ablakait is, amelyek két méterrel a mostani homlokzat mögött találhatóak.

A 2011 áprilisától 2012 nyaráig tartó munkálatok a BHÖ becslései szerint várhatóan 1,8 millió euróba (510,5 millió forintba) kerülnek majd. Elkészülte után a villa termei hetente három nap állnak a közönség rendelkezésére. A fiatalabb melléképületekben 850 négyzetméteren egy fogyatékosokat foglalkoztató műhely és egy fiatalok és felnőttek részére kialakított szabadidő- és rendezvényközpont működik jelenleg is. A Klimt-villában a múzeum mellett szemináriumok és különböző rendezvények is helyet kapnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár