2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háromezer forint a kilencezer éves sör üvegje

2010. július 22. 11:24 MTI

Üvegenként tizenhárom dolláros, azaz majd háromezer forintos áron került forgalomba az Egyesült Államokban az a sör, amelyet kilencezer éves recept alapján állítottak elő.

A Chateau Jiahu márkanevű sör receptje az észak-kínai Hunan-tartományból származik. Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetem molekuláris régésze tíz éve fedezte fel Csiahu (Jiahu) falu mellett feltárt újkőkorszaki település temetőjében a sírokban elhelyezett cserépedényeket. Tüzetesebb vizsgálatuknál bukkant a kutató az i.e. 7. évezredben származó edényekben egykor tárolt itóka nyomaira.

A maradványokat infravörös spektrometriának, gázkromatográfiának és egyéb vizsgálatoknak vetette alá az amerikai kutató, aki kiderítette, hogy rizsből, szőlőből, galagonyából, mézből és krizantémból erjesztették az italt. "Az újkőkor hajnalán nem bort, sört, vagy mézsört készítettek, hanem a három keverékét állították elő" - magyarázta Patrick McGovern.

A Dogfish Head Brewery nevű sörfőzde által előállított Chateau Jiahu nem az első ókori ital, amely Patrick McGovern kelt újra életre. Az amerikai molekuláris régésznek köszönhetően került forgalomba például a Midas Touch (Midász király érintése) nevű ital, amelyet 2700 éves összetevők alapján készítettek. A receptet egy törökországi, Midász király sírjának vélt temetkezés edényeiből "olvasta ki" Patrick McGovern. Az amerikai szakértőnek hála állítja elő a sörfőzde az autentikus 9. századi finn sört, ahogy azt a közép-amerikai italt is, amelynek alapanyagául kakaó, kakaóbab és chili szolgál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár