2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem üstökös végzett az amerikai mamutokkal

2010. június 21. 12:24 MTI

Az amerikai mamutok, óriáslajhárok és társaik kihálásának okáról több feltételezés létezik. Az egyik szerint egy felrobbanó üstökös törölte el a kontinens színéről 12 900 évvel ezelőtt a megafaunát. Az elmélet követői a talajban fellelhető, e korból származó szokatlan szerves törmelékben látják a bizonyítékot. Szerintük az csak szélsőséges, egész Észak-Amerikán átsöprő tűzvész eredménye lehet. Brit kutatók most azt állítják, hogy e törmelék nem más, mint gombamaradvány és rovarürülék.

Andrew Scott, a University of London kutatója és kollégái négyféle mikroszkopikus eljárással tárták fel e rejtélyes törmelékalapjának, az úgynevezett széntartalmú gömböcskéknek a szerkezetét.

A kutatócsoport párhuzamot lelt fel a 12900 éves széntartalmú gömböcskék és az úgynevezett szkleróciumok, egyes gombák túlélőképletei között. Amikor a szkleróciumokat viszonylag alacsony hőfokon hagyták megszenesedni, tovább nőtt a hasonlóság. A hosszúkásabb alakzatok pedig valószínűleg termeszek ürülékei - írják a kutatók a Geophysical Research Letters című szaklapban (Evaluation of methods for estimating the effects of vegetation change and climate variability on streamflow).

A gömböcskékről azt is kiderítették, hogy alacsony hőmérsékletű természetes tüzekben keletkeztek, tehát biztosan nem egy üstökös okozta intenzív tűzvészben. Scott munkája visszaterelheti a figyelmet a többi elméletre, miszerint a korai ember, az éghajlatváltozás vagy járvány okozta a mamutok és társaik pusztulását.

Az üstököselmélet hívei ennek ellenére úgy tűnik, megingathatatlanok hitükben. James Kennett paleoceanográfus, a Kaliforniai Egyetem nyugalmazott professzora e-mailben adott hangot kétkedésének. Legfőbb ellenérvként egyes széntartalmú gömböcskék szokatlan velejáróit, a nanogyémántokat említette. Ezek nanométeres nagyságú gyémántdarabkák, amelyek az üstökös-elmélet elkötelezettjei szerint csakis egy becsapódás szélsőséges körülményei során keletkezhettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár