2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerzetesnek öltözött náci kémeket küldtek a Vatikánba

2010. március 17. 09:02 The Daily Telegraph

Németország a második világháború során szerzetesnek öltözött kémeket dolgoztatott volna a szövetségesek uralma alatt élő Rómában - derül ki az MI5 nemrég nyilvánosságra hozott, korábban szigorúan titkosan kezelt jelentéskötegéből.

A nemrég közzétett iratok több egykori kém pályája mellett bemutatták, hogy kémkedett-e a Hitlerjugend Angliában, és hogy miként csapták be a szövetségesek a németeket egy dublőrrel.

A most közzétett akták is ezt a vonalat erősítik: ezek szerint egy Rómában élő szimpatizáns állt elő az ötlettel, amit berlini felettesei hamar elfogadtak, és támogattak. A „Grúz kolostor hadműveletben” – a britek által jól ismert - Michael Kedia, grúz antikommunista vett volna egy egyházi épületet Rómában, ahová a németek is befészkelték volna magukat.

A tervről egy olasz rendőr, és egyben az MI5 informátora, Giuseppe Dosi értesítette a brit hírszerzést. Jelentésében ismertette, hogy a német hírszerzés a Vatikán immunitását felhasználva folytatott volna további kémtevékenységet Rómában. A megvett kolostorban két helyiségben adóvevőket, és más titkos dolgokat tároltak volna. Minderre 1943 őszén került volna sor, amikor a szövetségesek egyre közelebb jutottak Rómához, ahonnan a nácik már elkezdték kivonni csapataikat.

A németek a kolostorba hat ügynököt küldtek, akik azonban nem a szövetségesek, hanem a Vatikán gyanakvását keltették fel azonnal. A náci vezetésnek ugyanis sikerült olyan embereket kiválasztani, akik nem csak a katolikus doktrinákat nem ismerték, hanem a nők iránt is komoly figyelmet tanúsítottak. Ezt egy hivatalos levélben jelezték a németek felé, akik aztán lefújták az akciót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár