2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amit egy sóbánya mesterrajza elárul

2010. február 19. 11:31

Az erdélyi Szék város évszázadokon át a sóbányászatnak köszönhette fejlődését. Egy 18. század végén, a bányák szemrevételezésére kiküldött bizottság jelentéséhez készült térképet most a Magyar Országos Levéltár honlapján is bemutattak.

A Magyar Királyságban a só utánpótlását Erdélyből biztosították. A legjelentősebb erdélyi sóbányák már a középkortól kezdődően Torda, Dés, Kolos, Szék, Vízakna határában voltak.

A Kolozsvártól északkeleti irányban fekvő Szék történetében a só mindig jelentős szerepet játszott, ennek köszönhette létrejöttét, fejlődését. A sót a település közelében már a római korban is bányászták. A bányászat a virágkorát a 14-15. században élte, Szék ekkor városi ranggal rendelkezett. János király korában a sóbányák már beomlottak, de 1552-től újra megindult a termelés.



A 18. század első felére a széki sóbánya szerepe erősen csökken, egy 1732. évi leltár már teljesen romos állapotokat írt le. Ezzel párhuzamosan a korábbi kiváltságok is elvesztek, de az emberek városi öntudata továbbra is megmaradt.

A tervrajzon mind a régi, középkori, mind az új bányák láthatók, maga a település, Szék ábrázolásával. Érdekessége, hogy mellékletként készült ama bizottság jegyzőkönyvéhez, melynek feladata volt a viharkárt szenvedett bányaépület kivizsgálása. A biztosság a só felszínhez közeli fekvése miatt a bánya helyreállítását javasolja.

Az 1822. évi legfelső határozat azonban a széki bányát szükségtelennek minősítette, a bányaépületet lebontatta, a még használható eszközöket Désre és Kolosra szállították.

Az eredeti cikk

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár