2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Találkoznak a világ leghíresebb kék gyémántjai

2009. december 16. 16:14 MTI

A világ két leghíresebb kék gyémántjában egyszerre gyönyörködhetnek majd a Smithsonian Természettudományi Múzeum látogatói jövő év januárjától.

Mint a washingtoni múzeum illetékesei hétfőn bejelentették, az intézményben kiállított 45,52 karátos Hope gyémánthoz január 28-án csatlakozik majd a 31,06 karátos Wittelsbach-Graff gyémánt. Több mint fél évszázad óta ez lesz az első alkalom, hogy a nagyközönség is megcsodálhatja a Wittelsbach drágakövet, amely egészen augusztus elsejéig marad a múzeumban.

A ritka lehetőséget megragadva tudósok is szemre veszik a két drágakövet, hogy kiderítsék, vajon a Wittelsbach gyémánt is abból az indiai bányából került-e ki, ahonnan a Hope gyémánt.

Először a 17. században említették mindkét drágakövet. A Wittelsbach gyémántról szóló első beszámoló az 1660-as évekből származik, amikor IV. Fülöp spanyol király az I. Lipót osztrák uralkodóval frigyre lépő lányának ajándékozta. A drágakő 1722-ben került a bajor Wittelsbach uralkodó-családhoz, majd miután az első világháború alatt nyoma veszett, végül 1951-ben, Belgiumban bukkant fel újra. 2008-ban a Christie's londoni árverésén több mint 24 millió dollárért (4,6 milliárd forint) került Laurence Graff, a Graff Diamonds International vállalat elnökének tulajdonába.

A Smithsonian illetékesei hozzávetőlegesen sem akarják megmondani a Hope gyémánt értékét, mivel egyszerűen felbecsülhetetlennek tartják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár