2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakapja régi fényét a tiszadobi Andrássy-kastély

2009. december 15. 18:42 MTI

Korhűen restaurált kastélyépülettel és -parkkal, bukszuslabirintussal, valamint muzeális jellegű berendezési tárgyakkal ellátott látogatószobákkal várják a turistákat 2011 végére a felújított tiszadobi Andrássy-kastélyba. Az összesen 2,2 milliárd forintba kerülő rekonstrukció műszaki terveiről kedden tartottak sajtótájékoztatót Nyíregyházán.

Az 1880-85 között romantikus stílusban épített 12 tornyos, 52 szobás kastély csaknem 2700 négyzetméteres épületének, valamint parkjának felújítására az Európai Unió közel 1,7 milliárd forintot biztosított, melyhez a megyei önkormányzat - mint tulajdonos - húsz százalékos önerővel járult hozzá.

A felújítási, valamint restaurálási munkálatok a jövő tavasszal kezdődnek el, melyek 2011 novemberéig tartanak, így két év alatt kulturális-turisztikai központ jön létre a Holt-Tisza partján - mondta el Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke a tájékoztatón.

Az eddig gyermekvárosként funkcionáló, mára leromlott állapotú épületegyüttesben gépészeti felújításokat, tetőcserét végeznek, de megújul a külső homlokzat, a csatorna- és vízhálózat, és korhűen restaurálják a belső tereket. Kialakítanak több látogatószobát, kiállító-, rendezvény- és konferenciatermeket hoznak létre, éttermet építenek. A mintegy 15 ezer négyzetméteres kastélypark felújítása az abban lévő több mint százéves bukszusbokor-labirintust is érinti, a látogatókat emellett sétányok, parkolók és egy szabadtéri színpad egyaránt ki fogja szolgálni.

Kovács Ferenc, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Turizmusáért Egyesület elnöke kiemelte: a kastélyturizmus fejlesztéshez elengedhetetlen a településen lévő szálláshelyek bővítése, mivel a műemlék épületben nem lehet kialakítani szállodai szobákat. A turisztikai vonzerő élénkítésére fejlesztik a magyar-szlovák-román Andrássy Kulturális Utat: saját weboldal készítésével és egy komplett turisztikai csomag segítségével akarják vonzóbbá tenni a szabolcsi és a határon túli, idősebb Andrássy Gyula egykori osztrák-magyar külügyminiszter által építtetett kastélyokat.

Magyar részről Tiszadob és Monok, Szlovákiából Betlér, Krasznahorka és Tőketerebes, míg Romániából Csíkszentkirály venne részt az Andrássy-kastélyok turisztikai célú hasznosításában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár