2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Részleges zöld út a keszthelyi kastélymúzeum fejlesztéséhez

2009. november 3. 14:40 MTI

Kulturális központtá és mesterkurzusok otthonává alakítják az évtizede üresen álló keszthelyi Amazon Szállót, a mellette lévő egykori lóváltó állomás pedig a kastélyhoz tartozó botanikai kert központja lesz, a keleti művészetek múzeumának megvalósítása ugyanakkor továbbra sem kapott zöld utat.

Czoma László, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum igazgatója annak kapcsán nyilatkozott, hogy az intézmény 650 millió forintos támogatást nyert tervei részbeni megvalósításához. Mint elmondta, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnak a napokban született döntése szerint a Festetics örökségek fejlesztését és bemutathatóvá tételét szolgáló pályázatból az Amazon Szálló és a lóváltó állomás átalakítását támogatta. A fejlesztések három fő részből álló második ütemére 1,5 milliárd forintos támogatási kérelmet nyújtottak be, ebből most a hotel és a lóváltó állomás megújítása kapott zöld utat 650 millió forint hozzájárulással.

Az egykori szálloda az eddig a kastélyban helyet kapott komolyzenei mesterkurzusoknak szolgál majd otthonául, de egy barokk éttermet is kialakítanak az 1790-ben épült, copf stílusú épületben. A szintén az 1700-as években épült lóváltó állomás a mögötte már kialakított, a Balaton-vidék növényvilágát bemutató botanikus kert fogadóépülete lenne.

A kastélymúzeum igazgatója elmondta, hogy a teljes elképzelés, amely harmadik elemként a Keleti Művészetek Házának kialakítását is tartalmazza és ezzel kiemelt projektként szerepelne, ezúttal sem nyerte el a támogatást. A tervek elfogadtatása két éve húzódik, ez idő alatt négyszer dolgoztak át az irányító hatóság kérésére. Czoma László úgy látja, hogy némi félreértést okoz a bírálat során, mit keres az iszlám művészet egy barokk főúri kastélyban.

A több milliárd forint értékűre becsült, iszlám országokból érkező gyűjtemény egyes darabjai már Keszthelyen vannak, de végleges elhelyezésükre nem is a kastély épülete szolgálna, hanem a parkban álló, egykor a honvédség által használt épület átalakításáról lenne szó. A Festeticsektől pedig cseppet sem állt távol a keleti művészet, "szalonok sora volt berendezve keleti tárgyakkal, ezeknek mára csak a töredéke maradt meg" - mondta Czoma László.

Számításai szerint a parkban tavaly átadott új vadászati múzeum mögött kialakítandó iszlám gyűjtemény 150 ezer vendéget vonzana az eddig évente mintegy 400 ezer látogatót fogadó kastélymúzeum új gyűjteményeként. Az elmúlt tíz év alatt mintegy 2,5 milliárd forintot költöttek - nagyjából fele részben saját forrásból - a kastély kiállítási helyeinek és bemutatóinak fejlesztésére, többek között a Hintómúzeum kialakítására, valamint a vadászati gyűjtemény és a vele egy épületben elhelyezett történelmi modellvasút kiállítás létrehozására.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács arról tájékoztatott, hogy a Nyugat-dunántúli Operatív Program 2009-2010. évi akciótervében nevesítésre javasolt kiemelt turisztikai projektek köréről szóló határozatban a négy kiemelt projektjavaslatot rangsor nélkül kívánta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a kormány elé terjeszteni. A Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága azonban tájékoztatta a tanács elnökét, valamint az ügynökség ügyvezetőjét arról, hogy a tanács döntésében szerepeltetett kiemelt projekt javaslatok "nem terjeszthetők a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetve a kormány elé, mivel a döntés nem felel meg az eljárásrendben foglaltaknak".

A Fertőrákosi Barlangszínház-kőfejtő, a körmendi Batthyány-Strattmann várkastély és Eszterházán a Közép-európai Kulturális Központ második fejlesztési üteme mellett szerepelt negyedikként a Helikon Kastélymúzeum fejlesztési elképzelése. A regionális fejlesztési tanács ezek közül a fertőrákosi és az eszterházai terveket terjesztette elő kiemelt projektként.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a fejlesztési tanács tagjaként szintén közleményt adott ki, amelyben úgy értékelte, hogy a keszthelyi tervek támogatásával fontos döntést hozott a fejlesztési tanács. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy "a Festetics fejlesztési program esetében a projektgazda, azaz a kastély, és az irányító hatóság két év alatt nem tudott megegyezni". Mint fogalmazott, a kormány a terveket "visszaküldte átdolgozásra a projektgazdának azzal az indokkal, hogy az iszlám, majd keleti múzeum létesítését ebben a programban nem támogatja".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár