2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mesélő cipellők Zalagerszegen

2009. november 25. 13:56 MTI

Mesélő cipellők - A suszteráj mint meseműhely címmel Török Károly és Török Károlyné gyűjteményéből nyílt néprajzi kiállítás Zalaegerszegen, a Kertvárosi Általános Iskolában.

A múlt századi hangulatot idéző suszterműhely polcain sámfák, több nemzedéken át viselt gyermekcipőcskék, kecses női topánkák, toldozott-foltozott vagy éppen javításra váró lábbelik láthatók. A háromlábú suszterszéken csirizes kötény, mellette egy kicsiny, alacsony asztal - a pángli - telis-tele rakva hagyományos suszterszerszámokkal; bőrvarrógéppel, sámfákkal, árral, fogóval, apró faszögekkel.

Török Károlyné, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény munkatársa felidézte; a "mesélő cipellők" száz esztendővel ezelőtt még valódi bőrből készültek és nem sajnálták ki belőlük az anyagot. Viseléséhez néha egy-egy emberöltő is kevés volt; nemzedékeken át apáról fiúra, testvérről testvérre öröklődtek, így aztán a cipellők időről időre javításra szorultak. A suszternél - főként, akiknek csak egyetlen pár cipőjük volt - gyakran kellett várakozni. Amíg a mester javította - talpalta, sarkalta, bőrvarrással toldozta vagy éppen az apró, pici faszögeket pótolta - a lábbelijüket, a suszteráj átalakult meseműhellyé. Mindig akadt egy-egy krónikás, aki felidézte a régi történeteket, hiedelmeket, faluhistóriákat, a szájhagyomány útján terjedő vidám, olykor megható susztermanó-történeteket.

A korabeli dokumentumokkal, fotókkal illusztrált tárlat célja bemutatni, hogy mit jelent egy tartós, évtizedeken át használt cipő, mit jelent a suszterség - mondta el Török Károlyné. A rajzos illusztrációval kialakított mesesarokban felelevenednek múlt századi klasszikus népmesék, irodalmi feldolgozások a régi világból.

A Török házaspár néprajzi gyűjteményéből ötödik esztendeje rendeznek kiállítást Zalaegerszegen. Első alkalommal Csutora fűrész, megvan az egész címmel a mesterségműhelyeket mutatták be. Az 1800-as évek végén, az 1900-as évek derekán szinte mindent saját-kezűleg készítettek el a falvakban. A Félre csupor, had férjen a fazék is című kiállítás a füstös konyhás házbelsőt, a féligmeddig polgárosult, de még a paraszti világhoz tartozó eszközöket mutatta be, amikor a kéményes kemence helyett már sparherd volt a konyhában. A házi szövés, fonás történetét A kendermag útja a vászonig című tárlaton elevenítették fel, majd a kenyérsütésről nyílt kiállítás azzal a szándékkal, hogy a mai gyermekek is megismerjék, miként lesz a búzaszemből kenyér.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár