2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítják a szekszárdi vármegyeházát

2009. november 19. 13:12 MTI

Nyolcszázharminc millió forintból, a Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program EKF-hez kapcsolódó támogatásával újítják fel a szekszárdi vármegyeházát; a régiós fejlesztési tanács döntéséről a Tolna megyei közgyűlés elnöke szerdán Szekszárdon, sajtótájékoztatón számolt be.

Puskás Imre elmondta: az 1833-ban Pollack Mihály tervei alapján épült megyeháza fizikailag és tartalmilag is megújul. Új tetőszerkezetet kap, felújítják a homlokzatot, nyílászárókat cserélnek, és az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kívánalmainak megfelelően belülről átalakítják az épületet. A földszinten Szekszárd és térségének múltját, hagyományait bemutató múzeumot, valamint kávéházat és ajándéküzletet alakítanak ki, a klasszicista megyeháza udvarát pedig alkalmassá teszik fesztiválok rendezésére.

A projekthez 615 millió forinttal a regionális operatív program, 205 millió forinttal a Tolna megyei önkormányzat járul hozzá, 10 millió forintot pedig a szekszárdi önkormányzat vállalt a költségekből - közölte az elnök. Puskás Imre abszurdnak nevezte, hogy a felújításra a szekszárdi és a Tolna megyei önkormányzat az Európa Kulturális Fővárosa 2010-es programjaihoz kapcsolódva nyert támogatást, hiszen a projektet jó esetben is 2010 végére, de inkább 2011-re valósíthatják meg.

"Ha reálisan nézzük, a projekt 2010-ben nem nagyon fog hozzájárulni a kulturális programok bővítéséhez" - mondta, hozzátéve, hogy a jövő év valószínűleg az építkezéssel fog telni. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az EKF-programnak köszönhetően tartósan egy városra irányul a figyelem, így 2011-ben is érdekes lehet a turisták számára mindaz, ami a vármegyeházán megvalósul.

A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség tegnap egy közleményben tudatta: több mint 3 milliárd forintból a régió 8 városában valósulnak meg az EKF 2010 programhoz kapcsolódó fejlesztések. Szekszárd mellett támogatást nyert Komló, Mohács, Szigetvár, Siklós, Dombóvár, valamint pozitív döntés várható Marcali és Sellye esetében is. Az ügynökség vezetője azt írta: "elsődleges cél, hogy kihasználva a 2010-ben Pécsre, Európa kulturális fővárosára irányuló nemzetközi és hazai figyelmet, tovább fejlődjön a régió turizmusa".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár