2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ötéves rekonstrukció vár Tutanhamon sírkamrájára

2009. november 11. 10:52 MTI, Discovery News

Tutanhamon sírkamrájára ötéves rekonstrukció vár, amely idő alatt megtisztítják és restaurálják a csodálatos falfestményeket.

A projekt az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács, valamint a Los Angeles-i Getty Intézet közötti együttműködés keretében valósul meg. Az amerikai intézet, amely a környező sírkamrákat restaurálta a Királyok Völgyében, s légmentes üvegkoporsókat tervezett az egyiptomi múmiák bemutatására, olyan állagmegóvási módszereket dolgoz ki, amelyeket világszerte alkalmaznak műtárgyak és ókori régészeti helyszínek konzerválására.

Amióta Howard Carter brit régész 1922-ben felfedezte Tutanhamon apró, mindössze négy helyiségből álló földalatti sírkamráját, fura barna foltok lepték el a falfestményeket, amelyek eredetét a szakemberek képtelenek megmagyarázni. "Ahányszor Tutanhamon sírjában járok, mindig elgondolkodom e foltok természetén" - hangsúlyozta nyilatkozatában Záhi Havvász, a Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára, akit örömmel tölt el, hogy a Getty Intézet megkísérli megóvni a csodaszép falfestményeket.

Tutanhamon iránt, aki igen fiatalon távozott az élők sorából, s nem volt nagyhatalmú uralkodó, lélegzetelállító kincsei, valamint a fáraó bosszújáról szóló híresztelések miatt világszerte mindmáig óriási érdeklődés nyilvánul meg. Az Egyesült Államokban több mint négymillió látogatót vonzott a Tutanhamon-kiállítás, végső nyughelyét pedig havonta turisták ezrei keresik fel, akik növelik a sírkamra hőmérsékletét és páratartalmát. Mindez azonban komolyan károsítja a több mint 3000 éves sírkamra freskóit.

A Getty Intézet szakemberei két éven át vizsgálják majd a sírkamrát, hogy megállapítsák az állagromlás okait, ezt követi a hároméves restaurálás. A Legfelsőbb Régészeti Tanács szerint menetközben döntik el, hogy mennyi időre zárják be a sírkamrát a látogatók elől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár