2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeum nyílt Tutanhamon megtalálójának házában

2009. november 6. 09:32 BBC News

Múzeumot nyitottak Egyiptomban Howard Carter, a Tutanhamon sírját feltáró régész egykori viskójában.

Carter 87 évvel ezelőtt élt a házikóban, amikor leghíresebb felfedezését tette: a férfi Lord Carnarvon alkalmazásában kereste az akkor viszonylag ismeretlen gyerekfáraót. A felfedezésre 1922 novemberében került sor, és a Királyok völgyének legérintetlenebb, és legjobb állapotban fennmaradt sírjából több mint 5000 kincs került elő, köztük Tutanhamon arany maszkja. Mindezek másolatait Budapestre is elhozták: a sír replikája a pár hete a Király utcába költözött. Carter egyébként a feltárások után is ebben az épületben élt: a munkálatok után 1931-ig itt végezték a leletek átfogó katalogizálását.

A most megnyílt múzeumban Carter és egykori patrónusa rokonai voltak az első látogatók. A mai Lord Carnarvon a megnyitón egykori felmenője, és Carter ellentmondásos kapcsolatáról beszélt, szerinte a két férfi tökéletesen kiegészítette egymást, hiszen míg a lord kincsekre vágyott, addig Carter nagyszerű szervező és kutató volt. A múzeumban is ez áll a középpontban: a feltárás egykori tárgyai mellett a munkálatokról készített fotókat is bemutatják.

A megnyitón az Egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács tagjai is megjelentek, akik szerint az épület felújításával és múzeummá, alakításával az emberek Carter és az egyiptológia iránti megszállottsága előtt tisztelegtek. Musztafa Al-vazeri, a Királyok Völgye vezető régésze szerint ideje volt, hogy rendbe tegyék a házat. Elmondása szerint naponta több ezer turista érkezik hozzájuk, és már korábban is sokan kérték, hogy megtekinthessék Carter egykori épületét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár