2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A sztálini terror áldozataira emlékeztek Moszkvában

2009. október 30. 11:43 MTI

Moszkvában, az egykori KGB épülete előtti téren tegnap megemlékeztek a sztálini terror áldozatairól: A nevek visszahozása elnevezésű akció keretében a Memorial jogvédő szervezet és a liberális Jabloko párt tagjai 12 órán keresztül olvasták fel a Moszkvában agyonlőttek neveit.

A tér közepén, ahol korábban Feliksz Dzerzsinszkijnek (1877-1926) a szovjet-orosz belügyi szervek megalapítójának a szobra állt, s ahol ma a szovjet táborrendszerben jelentős szerepet betöltő Szoloveckij-szigetekről hozott nagy kő látható, már kora reggel sok ember gyűlt össze és hozott virágokat.

Az akció idejére a téren tablókat állítottak fel olyan épületek képeivel, amelyeknek különösen sok lakója vált a terror áldozatává. Látható volt a képeken többek között a híres, hatalmas moszkvai ház a rakparton, majdnem szemben a Kremllel, amelynek 242 lakóját végezték ki különböző vádak alapján, a lerombolt Megváltó Krisztus székesegyház romjai, és több épület, ahol a halálos ítéleteket meghozták. Vlagyimir Lukin orosz emberi jogi ombudsman a rendezvényen kijelentette: a tömegterror emlékének minden tudatos ember emlékezetében élnie kell.

Azzal kapcsolatban, hogy vita folyik Sztálin szobrának újbóli felállításáról a moszkvai metró egyik állomásán, úgy vélte: sok ember idealizálja a kor szereplőit, s nekik meg kell magyarázni, kik is voltak ezek a szereplők valójában. Hozzátette: nem hiszi, hogy a szobor visszakerülne a Kurszkaja metróállomásra.

A Szoloveckij-szigetekről hozott kőnél csütörtökön harmadik alkalommal emlékeztek a "nagy terror" (1937-38) áldozataira. A jogvédők adatai szerint 1937-38-ban csak Moszkvában 30 ezer embert végeztek ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár