2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kismartoni lakos restauráltatta a balfi kápolnát

2009. szeptember 23. 17:13 MTI

A kismartoni (Eisenstadt) Paul Szimak saját pénzéből renováltatta Balf több mint 200 éves kápolnáját, amely családja tulajdonában maradt a magyarországi államosítások után is.

Paul Szimak több hónapos utánajárással és egy középkategóriás autó árának megfelelő összeggel mentette meg a Sopron közeli Balf a barokk kápolnát a végső pusztulástól - adta hírül az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF)nemzetiségekkel foglalkozó honlapján. A férfi 1939-ben Sopronban született és a balfi gyógyfürdő egykori tulajdonosainak, a Wosinski családnak a leszármazottja. Egykor nagymamája élt a faluban, és Paul Szimak gyermekként gyakran ministrált a kis kápolnában.

A gyógyfürdőt 1945 után államosították, de az 1773-ban épült kápolna a család tulajdonában maradhatott. Szimakék 2008-ban levelet kaptak a magyar műemlékvédelmi hivataltól. A hivatal a kápolna épületének egyre romló állapotára hívta fel a család figyelmét. Ezt követően először tisztázták a kápolna tulajdonosainak kilétét. Az épület számos, a világ különböző pontjain élő családtag tulajdonába volt. Miután Paul Szimak bejelentette, hogy magára vállalja a renoválás teljes költségét, a legtöbb rokon azonnal átruházta rá tulajdonrészét.

A felújítási munkálatok 2008 szeptemberében kezdődtek. Kicserélték a teljes tetőszerkezetet, az átnedvesedett vakolat helyére új került, új homokkőlépcsőket raktak le, az ablakokat és ajtókat restaurálták és fűtést is szereltek a padsorok közé. A kápolna teljes felújítása akkor fejeződik be, amikor Stefan Dorfmeister freskóinak restaurálásával is elkészülnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár