2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem közeleg a kultúrák harca

2009. szeptember 16. 13:55 MTI

Nem igazolódott be az a borúlátó jövendölés, mely szerint közeledik az egész világra kiterjedő, úgynevezett kultúrák háborúja - állapítja meg a Bertelsmann Alapítvány és a Heidelbergi Egyetem Politikatudományi Intézetének kedden bemutatott tanulmánya.

Bár az elmúlt huszonöt évben ugrásszerűen megnövekedett a kulturális konfliktusok száma, fő kiváltó okuk mégsem csak az ellentétes értékekben, a nyelv és a vallás kulturális széttagolódásában vagy az eltérő történelmi tapasztalatokban keresendő.

A tanulmány szerint ötből négy konfliktus esetében kizárólag egy országon vagy államon belüli jelenségről van szó. Ezek hátterében az adott ország nyelvi és vallási széttagozódása áll. További kiváltó tényező lehet például a 15-24 év közötti fiatal férfiak nagy társadalmi aránya, az aluliskolázottság, a rendelkezésre álló mezőgazdasági területek nagysága és a gazdasági fejlődés csökkenése, valamint a demokratizálódás hiánya.

A tanulmányban Aurel Croissant és Uwe Wagschal a CONIS-t, azaz a Heidelbergi Egyetem adatbankját értékelte ki, amely az 1945 óta világszerte történt konfliktusokat fogja össze. Eszerint a kulturális konfliktusok száma a nyolcvanas évek óta meghaladja a nem kulturális eredetű konfliktusok számát. A Szovjetunió és a hidegháború óta többnyire a belföldi, vallási és etnikai-történelmi alapú konfliktusok száma növekedett elsősorban az egykori Jugoszláviában, a Kaukázus déli részén illetve Srí Lankán. Ezek a konfliktusok különösen erőszakosak és általában nagyon intenzívek - olvasható a tanulmányban.

Samuel Huntington amerikai politológus (1927-2008) a kilencvenes évek elején világszinten a kultúrák összeütközésére figyelmeztetett. A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című könyvében a legnagyobb problémaként és konfliktusforrásként a muzulmánok és nem muzulmánok közötti ellentétet jelölte meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár