2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elmaradhat a civilizációk összecsapása

2007. szeptember 18. 09:00

Két párizsi kutató könyvben válaszolt az amerikai Samuel Huntington 1993-ban kifejtett, "a civilizációk összecsapását" jósoló elméletére.

A civilizációk összecsapása
és a világrend átalakulása

"A civilizációk konfliktusa elmarad" - ez a demográfiai elemzések alapján levont következtetésük. A két kutató az arab és szélesebb értelemben a muzulmán világ tanulmányozása alapján két jelentős változásra hívta fel a figyelmet: egyfelől a termékenység csökken, másrészt az írástudás - különösen a nők körében - gyorsan terjed.

1975-ben egy asszony átlag 6,8 gyermeknek adott életet, 2005-ben már csak 3,7-nek: ez a későbbi házasodásnak és a fogamzásgátlás térnyerésének köszönhető. A muzulmán népek többsége manapság kevésbé követi családi és mindennapi életében a szószerinti vallási előírásokat.

Ezen tényezők együttes hatására a szerzők szerint a muzulmán világ modernizálódni fog és a civilizációk annyira rettegett összecsapása "elmarad". A két kutató úgy véli, hogy az iszlám befolyásának csökkenése már valószínűleg meg is kezdődött, és a demográfiai adatok már ezt tükrözik.

Emmanuel Todd és Youssef Courbage arra a következtetésre jutott, hogy a muzulmán világ "már belépett abba a demográfiai, kulturális és mentális forradalomba, amely annak idején lehetővé tette a ma élenjáró régiók számára a gyors fejlődést."

A két derülátó kutató szerint innen a muzulmán világ sokkal inkább megszokott úton halad majd, "és a kulturális hagyományok különbözőségére már nem úgy tekintenek majd, mint konfliktust kiváltó tényezőre, hanem mint az emberi történelem gazdagságának bizonyítékára".

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár