2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angyal figyelte az Hagia Sophia látogatóit

2009. július 27. 08:06 MTI

Angyalarcot ábrázoló mozaikra bukkantak a munkások az isztambuli Hagia Sophia, az építészet egyik csodájának tartott hajdani bizánci ortodox bazilika restaurálása során.

A rendkívüli leletről pénteken számolt be az isztambuli kulturális és idegenforgalmi hivatal vezetője, aki elmondta, hogy az eddig rejtve maradt angyalmozaik jó állapotban került elő a fém- és vakolatburkolat alól, és közben már egy második angyalarc feltárását is megkezdték.

Konstantinápoly (Isztambul középkori elnevezése) 1453-ban az oszmán birodalom fennhatósága alá került, s a mecsetté alakított bazilika mozaikképeit bevakolták, mivel az iszlám tiltja az emberábrázolást. A bizánci építészet remekét 1935-ben múzeummá változtatták, s abban az időben több mozaikot is kibontottak a vakolat alól.



A két angyal mozaikképéről tudomásuk volt - mondta el a hivatal vezetője -, mivel azokról beszámolt két svájci építész, akik a 19. század közepén a szultán megrendelésére felújítási munkákat végeztek a mecseten. Ám a képeket ismét bevakolták, s azóta nem kerültek elő.

Az Hagia Sophiához évente sok ezer turista zarándokol el, és hírességek is gyakran megfordulnak kupolái alatt. Legutóbb Barack Obama amerikai elnök látogatta meg áprilisi török útja alkalmával, de elődje, Bill Clinton is kíváncsi volt rá, és 2006-os keresztény emlékeket érintő zarándoklata során XVI. Benedek pápa is megtekintette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár