2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra kiásták az egyik legnagyobb és legszebb ókori mozaikpadlót

2009. július 1. 21:59 MTI

Az egyik legnagyobb és legjobb állapotban lévő ókori mozaikpadló, amelyre eredetileg 1996-ban bukkantak az izraeli régészek, 13 évnyi rejtőzködés után másodszor is napvilágra került.

Az 56 négyzetméteres, több mint kétmillió mozaikdarabkából álló 1700 éves római kori padlót Tel-Aviv közelében, Lódban tárták fel. Az Izraeli Régészeti Hatóság adatai szerint az ókori remekmű annak idején egyetlen hétvége alatt tízezer látogatót vonzott a helyszínre. "Pénz híján azonban kénytelenek voltunk akkor újra betemetni a mozaikot, hogy megvédjük" - mondta Miriam Avisar régész, aki eredetileg feltárta a mozaikpadlót.



A helyzet most egy 2,5 millió dolláros (478 millió forintos) adománynak köszönhetően változott meg. A pénzből bemutatótermet építenek Lódban, ahol kiállíthatnák a mozaikot. A tervek szerint a központ 2012-től fogad majd látogatókat. Az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársai szerdán szabadították ki a mozaikot a "fogságból", majd hozzáfogtak a padló aprólékos megtisztításához. A munka végeztével az egész mozaikpadlót Jeruzsálembe szállítják, ahol az ókori műalkotás állagmegóvását végzik el.



"Rendkívül gazdagon díszített a mozaikpadló, amelyen egyebek közt vadászjelenetek láthatók oroszlánokkal és zsiráfokkal, a tenger hullámait szelő hajók, a vizet benépesítő halak"
- mondta el Jacque Neguer, az Izraeli Régészeti Hatóság restaurátori osztályának vezetője. Véleménye szerint a mozaikpadló hasonló azokhoz, amelyeket korábban Tunéziában és Észak-Afrika más országaiban találtak, ez viszont arra utal, hogy a tulajdonos vagy a művész nem Izraelből származhatott.

Jacque Neguer szerint elképzelhető, hogy a mozaikpadló egyes részeit még azelőtt kiállítják, hogy az egész alkotást visszaszállítanák Lódba, ám jelenleg erre vonatkozóan még nincsenek pontos elképzelések.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár